ua en ru

Аналітичний огляд ринку Фоеркс на 5 грудня 2013 р

Насичений новинний фон у середу, 4 грудня, привів до різких коливань долара проти основних валют на Форексі у другій половині дня. Спочатку долар на ринку Форекс виріс після виходу даних ADP, згідно з якими число робочих місць у приватному секторі США в листопаді збільшився на 215 тис. Це найсильніший зростання за рік. Жовтневий показник був переглянутий зі 130 тис. до 184 тис. Потім Міністерство торгівлі США (US Department of Commerce) повідомило про те, що експорт із США вперше виріс з початку літа. Це може стати свідченням того, що економіки по іншу сторону Атлантики починають набирати обертів, тим самим, сприяючи подальшому відновленню економіки США. Експорт зріс у жовтні на 1,8%, до 192,7 млрд дол. Імпорт підвищився менш значно, на 0,4% - до 233,3 млрд дол. В результаті дефіцит зовнішньої торгівлі скоротився до 40,6 млрд дол. порівняно з 43 млрд дол. місяцем раніше. Експорт із США в Китай за десять місяців зріс на 6,9% порівняно з тим же періодом попереднього року, склавши 13,1 млрд дол. Європі поки важко піднятися на ноги з-за Франції та Іспанії. Експорт із США в ЄС скоротився на 1,7%. Експорт з найбільшим торговим партнером США, Канадою, збільшився на 2,3%.

Пізніше, однак, американська валюта на Форексі втратила завойовані позиції проти євро, коли дані вказали на уповільнення в сфері послуг в США. Згідно з представленими даними, індекс менеджерів з постачання для виробничої сфери США в листопаді знизився до 53,9 пункту з 55,4 в жовтні. Індекс зайнятості в листопаді знизився до 52,5 пункту з 56,2 в жовтні.

Не змогли поліпшити становище долара на ринку Форекс ознаки відновлення ринку житла США. Річний показник продажів будинків у жовтні підскочили на 25,4% в порівнянні з попереднім місяцем до 444 тис. будинків. Це самий різкий місячний зростання більш ніж за три десятиліття. Продажі перевищили 400 тис. будинків в рік вперше з червня. Запаси будинків у результаті скоротилися з 23,4 тис. у вересні до 4,9 в жовтні.

В результаті валютна пара EUR/USD на Форексі спочатку знижувалася до позначки 1,3530, однак потім зросла до рівня 1,36. Торги середовища пара завершила на рівні 1,3588.

Між тим долар на Форексі різко виріс у середу проти сировинних валют. Валютна пара долар США/канадський долар виріс до найвищого рівня з травня 2010 р., а австралійський долар впав до найнижчого рівня з 3 вересня.

Напередодні центральний банк Канади, як і очікувалося, прийняв рішення залишити ключову процентну ставку без змін, на рівні 1%. У заяві регулятора учасники ринку побачили натяки на схильність ЦБ до м'якої політики, в результаті чого валютна пара долар США/канадський долар на Форексі піднялася до позначки 1,07. Торги середовища "канадець" завершив поблизу цього рівня.

У четвер, 5 грудня, долар продовжує торгуватися нерівно. До 12:00 за київським часом валютна пара EUR/USD на Форексі перебувала на позначці 1,3597, піднімаючись вранці до 1,3635. Британський фунт в парі з доларом знизився до 1,6352. "Канадець" торгується поблизу рівня закриття середовища, на позначці 1,0670. Австралійський долар подешевшав до 0,9010 дол. Японська ієна відновлює позиції проти долара. До 12:00 за київським часом валютна пара USD/JPY на Форексі перебувала на рівні 102,19. Валютна пара EUR/JPY на ринку Форекс, завершивши попередні торги на рівні 138,80, до зазначеного часу піднімалася до 138,96.

У четвер учасники ринку Форекс сфокусували увагу на засіданнях ЄЦБ і Банку Англії. Волатильності додасть ряд даних про економіку США: попередня оцінка ВВП за III квартал та щотижневий звіт по числу звернень за допомогою по безробіттю.

Від Банку Англії ніяких сюрпризів не очікується. Також і від ЄЦБ не чекають зниження ставок, проте багато хто побоюється, що в своїх супровідних заявах глава ЄЦБ може вибрати м'яку тональність.

На тлі важливих подій торги на ринку Форекс в четвер можуть пройти напружено. Хоча не виключено, що перед виходом важливих даних в кінці тижня реакція виявиться стриманою. Учасники чекають новин, тому короткострокова тенденція на ринку Форекс відсутня. Настрій ринку на найближчі дві-три торгові сесії стане зрозумілим, якщо курс пари EUR/USD вийде вище 1,3630 або нижче 1,3520. Спекулянтам варто придивитися до виходу з цього коридору, вважають аналітики.

Аналітики чекають фінального руху до 1,3670-90, після якого, швидше за все, з'являться ознаки початку формування великої разворотной формації. Виходячи з цього, агресивним трейдерам на ринку Форекс знову рекомендується купувати на відкатах із зазначеною метою, тоді як стратегічним гравцям необхідно дочекатися завершення даного висхідного руху для подальшого відкриття передбачувані середньострокових продажів.