ua en ru

Аналітичний огляд ринку Форекс на 19 грудня 2013 р

Євро на Форексі стрімко втрачає у вазі у четвер, 19 грудня. На 10:30 за київським часом його курс склав 1,368 дол. США. На графіку сформувалася фігура "подвійна вершина", і висока ймовірність того, що євро на Форексі встановив напередодні багатомісячний максимум, а потім пішов вниз.

Новини ринку Форекс. Підставою для цього висновку є зміна політики Федеральної резервної системи США. Напередодні чинний глава ФРС Бен Бернанке зробив прогноз про підвищення процентних ставок до кінця 2015 р. Про це він повідомив на прес-конференції за підсумками засідання Федерального комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), на якому було прийнято рішення про початок згортання програми стимулювання економіки.

За його припущенням, ФРС буде знижувати обсяги купівлі облігацій приблизно на 10 млрд дол. після кожного зі своїх регулярних нарад протягом усього 2014 р., якщо економіка продовжить зростати у відповідності з поточним прогнозом. Бернанке підкреслив, що ФРС не має наміру припиняти стимулювання і що кількісне зниження купівлі облігацій не може розглядатися в такому ключі, оскільки ФРС продовжує накопичувати активи. Подальші кроки ФРС в цьому напрямку будуть визначатися рухом процентних ставок, викликаним рішенням про початок згортання програми кількісного пом'якшення (QE3). Торкаючись питання щодо ринку праці, Бернанке заявив, що він залишиться "в тяжкому стані" навіть після того, як рівень безробіття впаде нижче 6,5%. Навіть на цьому рівні суттєву негативну роль будуть грати неповна зайнятість, очікування працівників та інші фактори. Це означає, що збереження процентної ставки на рівні, близькому до нуля, залишиться актуальним "ще довгий час після того, як безробіття знизиться до цільової позначки, особливо при збереженні низького рівня інфляції.

Бернанке підкреслив, що його наступниця на посаді глави ФРС Джанет Йеллен повністю підтримує рішення ФРС. Він згадав про те, що протягом довгого часу проводив з нею щільні консультації щодо початку згортання QE3. Говорячи про занепокоєння з приводу інфляції, Бернанке відзначив, що темпи її зростання, як і раніше значно нижче цільового показника, що, можливо, зажадає від ФРС деякого перегляду планів, якщо інфляція залишиться низькою.

"Комітет має намір уникнути занадто високої, так і надто низької інфляції", - сказав глава ФРС.

У разі кризи ФРС може купити більше державних боргових зобов'язань, знизити відсоткову ставку і прийняти ряд таких же очевидних заходів. Глава ФРС також додав, що комітет розглянув програму кредитування банків, аналогічну програмі, яка проводиться Банком Англії. На його думку, в нинішніх умовах це зайве, оскільки банки і так "купаються в ліквідності".

В цілому Бернанке зробив те, що від нього ніхто не чекав: він запустив друкарський верстат, він же і анонсував згортання його роботи. З вступом на посаду Йеллен не станеться нічого несподіваного, і через цей хід (згортання програми QE3) регулятор збереже спадкоємність курсу. Говорячи про долар на Форексі, схоже, що згортання QE3 і анонс зростання ставки ФРС, - це зміна тренда в монетарній політиці служби. Аналогічного рішення тепер можна чекати і від ринку Форекс по відношенню до долара.