ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 12 березня 2014 р

Євро на Форексі у середу, 12 березня, близький до кількамісячного максимуму. На 10:00 за київським часом його курс склав 1,3850 дол.

Євро на Форексі у середу, 12 березня, близький до кількамісячного максимуму. На 10:00 за київським часом його курс склав 1,3850 дол. Учасники торгів на ринку Форекс оптимістично налаштовані щодо євро, оскільки вірять, що кризу в регіоні підійшов до кінця.

Новини ринку Форекс. А між тим приводом для сплеску оптимізму стала невтішна на перший погляд новина. Так, найбільший банк Італії UniCredit SpA повідомив про рекордний збиток в 15 млрд євро в IV кварталі 2013 р., передає Bloomberg. Цей збиток став одним з найбільших в Європі за всю історію. Його можна порівняти зі збитками іспанської BFA-Bankia в 21,2 млрд євро в 2012 р., а також Royal Bank of Scotland в 40,1 млрд дол. і UBS в 23,8 млрд дол. у 2008 р. Збиток UniCredit за весь 2013 р. становить 14 млрд євро.

Однак разом з тим банк оголосив, що зарезервував кошти на покриття збитків за проблемними позиками і планує скоротити 8,5 тис. робочих місць. Саме на цьому повідомленні і сфокусувалися інвестори на ринку Форекс. Так, резерви UniCredit на покриття сумнівних позичок в IV кварталі були збільшені до 9,3 млрд євро, що майже вдвічі перевищує рівень річної давності. Головний виконавчий директор банку Федеріко Гіццоні планує скоротити близько 6% співробітників з метою підвищення прибутку. Ця міра повинна стати частиною п'ятирічного плану, про який було оголошено 11 березня, вважають аналітики ринку Форекс. Збитки дісталися Гіццоні у спадок від попередника Алессандро Профумо, який витратив близько 60 млрд дол. в ході європейських поглинань у 2005-2008 рр.

У той час як Італія починає виходити з самої тривалої рецесії за кілька десятиліть, Гіццоні оголосив, що цільовий показник чистого прибутку UniCredit в 2014 р. дорівнює 2 млрд євро. У рамках заходів з оздоровлення банк в кінці 2013 р. збільшив кошти на погашення 52% своїх знецінених кредитів. Він також планує скоротити активи в непрофільному портфелі ризикованих італійських позик на 63%, до 33 млрд євро, до 2018 р. і звітувати окремо за результатами.

Інвестори та гравці на Форексі очікують, що оздоровчі заходи вплинуть на стан банку. В результаті на тлі цих новин вартість акцій UniCredit злетіла до вищого рівня за два з гаком роки. Його акції на Міланській біржі виросли в ціні на 6,2% - до 6,42 євро, що стало найсильнішим зростанням з вересня 2012 р. "Вони (UniCredit) мають справу з минулим, і всі були поінформовані про те, що їм доводиться вирішувати старі проблеми, - говорить аналітик Hamburger Sparkasse Крістіан Хаманн. - Інвестори зосереджуються на перспективи, а вони дуже позитивні".

Нагадаємо, ЄЦБ працює з місцевими регуляторами за програмою річної перевірки якості активів за кредитним і торгового балансу. Програма охоплює 128 найбільших банків єврозони. Ті з них, які не пройдуть перевірку, будуть змушені залучати капітал, прагнути до злиття або припинити існування. Європейські політичні лідери попросили ЄЦБ взяти на себе нагляд за європейськими банками, щоб зміцнити довіру до галузі, яка постраждала у кризовий період надзвичайних виплат, що фінансуються платниками податків, вважають аналітики ринку Форекс.

Більше 20 аудиторів спрямовані для інспекцій в підрозділи UniCredit, повідомив Банк Італії. "Ми сподівалися, що цей момент змусить інвесторів, скептично налаштованих щодо якості активів банку, змінити точку зору", - каже лондонський аналітик Mediobanca SpA Андреа Фільтрі.

Оздоровлення найбільшого в Італії банку є необхідною процедурою для остаточного виходу з кризи. З полегшеним балансом UniCredit вже не ризикує стати "зомбі" з японською зразком, а, навпаки, почне агресивно нарощувати активи, що, природно, призведе до збільшення кредитування. Очікуючи якісного зростання, гравці на фондових і валютних майданчиках сповнені оптимізму, тому і євро на Форексі відчуває себе непогано.