ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 15 квітня 2014 р

Євро на Форексі у вівторок, 15 квітня, здає позиції до долара: на 07:30 за київським часом курс пари склав 1,3810 дол.

Євро на Форексі у вівторок, 15 квітня, здає позиції до долара: на 07:30 за київським часом курс пари склав 1,3810 дол. Гравці на Форексі пильно стежать за "американцем" у зв'язку з тривалим сезоном звітності в США.

Новини ринку Форекс. Напередодні свої результати вже представив Citigroup. Третій за величиною банк США, повідомив про зростання чистого прибутку за січень - березень 2014 р. на 3,5% - до 3,94 млрд дол. Роком раніше цей показник становив 3,81 млрд дол. При виключенні податкових та облікових витрат прибуток Citigroup на акцію склала 1,3 дол., що помітно перевищило консенсус-прогноз аналітиків, опитаних агентством Bloomberg, становив 1,14 млрд дол.

Загальна виручка банку за вказаний період склала 20,12 млрд дол., що на 1% нижче торішніх даних (20,24 млрд дол.). Виходячи з заяви Citigroup, основну роль в цьому зіграло зниження виручки Citicorp, провідного підрозділу групи, від правочинів щодо цінних паперів з фіксованим доходом і від іпотечного кредитування. Однак, на думку експертів Bloomberg, саме з ринком боргових зобов'язань Citigroup прагне пов'язати своє майбутнє - адже в цьому сегменті банк впевнено займає друге місце в США. Тим не менш оборот компанії в цій сфері знижується вже третій квартал. У січні - березні його виручка від торгівлі облігаціями звалилася в річному обчисленні на 18% - до 3,85 млрд дол., відзначають аналітики ринку Форекс.

За словами генерального директора Citigroup Майкла Корбата, ключовою причиною успіху його компанії в минулому кварталі є відновлення світової економіки. При цьому в I кварталі банк "розпечатав" 673 млн дол. зі своїх резервів для покриття втрат за кредитами. Роком раніше ця цифра становила 650 млн дол. Для порівняння, у звітності Wells Fargo, опублікованій 11 квітня, цей показник за I квартал склав 500 млн дол.
В середині березня Citigroup став одним з чотирьох великих фінансових установ, які провалили стрес-тест ФРС. Регулятор перевірив запропоновані компаніями плани розвитку на відповідність гіпотетичному кризи. Умови були такі: обвал індексів фондових бірж на 50%, зростання безробіття до 13% і падіння цін на житло на 21%. За таких обставин чиновники ФРС вважають нездійсненним план Citigroup збільшити дивіденди в п'ять разів і провести зворотний викуп акцій на 6,4 млрд дол.

В цілому результати Citigroup насторожують. Він почав роздруковувати резерви, в результаті зафіксовано зростання прибутку на тлі зниження виручки - це нонсенс для банківської звітності. Однак ринок Форекс сприйняв представлені цифри позитивно. Поточна кон'юнктура така, що ФРС через друкарський верстат забезпечує Citigroup прибутком, не відходячи від каси. З урахуванням того, що банк не пройшов стрес-тест, чим більше питань виникає до цифр, тим більш поступливий регулятор. Для ринку Форекс звітність Citigroup служить лакмусовим папірцем: на результати одного з найбільших фінансових інститутів в країні гравці орієнтуються при визначенні тривалості політики ФРС. Поки цифри Citigroup не віщують згортання діючої ультрам'якої політики, але, втім, і не говорять про потенційне збільшення обсягів стимулювання.