ua en ru

Аналітика ринку Форекс на середу, 26 лютого 2014 р

Євро на Форексі у середу, 26 лютого, торгується нейтрально. До 11:00 за київським часом його ціна склала 1,3740 дол.

Євро на Форексі у середу, 26 лютого, торгується нейтрально. До 11:00 за київським часом його ціна склала 1,3740 дол. Гравці на ринку Форекс поки взяли паузу.

Новини ринку Форекс. Між тим у США розгортається цікава історія навколо банку Credit Suisse. Швейцарські банкіри допомагали переховувати від Служби внутрішніх доходів США (податкове управління країни) активи на мільярди доларів. Про це йдеться в опублікованому 25 лютого за підсумками розслідування доповіді Сенату, передає CNN. Згідно з доповіддю, в Credit Suisse було відкрито понад 22 тис. рахунків, що належали американським клієнтам, на загальну суму від 10 млрд до 12 млрд дол. До 95% цих внесків не були зареєстровані у Службі внутрішніх доходів.

Слухання по доповіді пройдуть в Сенаті 26 лютого. Керівники Credit Suisse і високопоставлені співробітники Міністерства юстиції США викликані для дачі свідчень. Мін'юст раніше пред'явив банку звинувачення в пособництві клієнтам в ухиленні від податків. У доповіді згадуються цікаві способи уникнути уваги американського правосуддя, до яких вдавалися клієнти банку за допомогою швейцарців. Так, в аеропорту Цюріха був відкритий спеціальний зал для клієнтів Credit Suisse, недоступний для простих пасажирів. "Особливо важливі персони" користувалися потайним ліфтом, щоб потрапити в секретні приміщення банку. Банкіри призначали зустрічі в затишних приміщеннях, не відправляли клієнтам виписки за рахунками і взагалі, наскільки можливо, уникали паперової звітності. Способи переправлення грошей у Швейцарії також вирізнялися винахідливістю. Наприклад, одна з багатих клієнток провезла 250 тис. дол. в колготках, говориться в доповіді.

Анонімне джерело, близьке до Credit Suisse, заявив, що банк, швидше за все, визнає зловживання, однак вина за них буде покладено на кількох "поганих банкірів". "Це не системна політика Credit Suisse", - стверджує джерело, відстоює версію про злочинну змову "кількох приватних банкірів", зловмисно порушили банківські правила та законодавство США.

Окремої уваги в доповіді удостоїлося саме Міністерство юстиції. На думку авторів тексту, прокурори діяли занадто повільно і недостатньо агресивно, в той час як потрібно було оперативно з'ясувати імена вкладників і суму невиплачених податків.

Після того як почалося розслідування, банк припинив приймати офшорні вклади від громадян США і почав співпрацювати зі слідством, підкреслило джерело.

Credit Suisse - не перший швейцарський банк, обвинувачений в пособництві американським неплатникам. У 2009 р. банк UBS був змушений виплатити 780 млн дол. штрафу в результаті аналогічного розслідування. Як повідомляється, всього у справі проходять 14 банків.

Сенатор-демократ Карл Левін, який очолює комісію з розслідування, піддав критиці Мін'юст, швейцарські влади і керівництво Credit Suisse. "Після декількох років пошуків, переговорів та погроз застосування санкцій на державному рівні ми знаємо імена лише 238 з 22 тис. клієнтів Credit Suisse", - заявив Левін. У 2009 р. при розслідуванні справи UBS банк розкрив імена 4700 власників рахунків.

Credit Suisse запропонував виплатити близько 800 млн дол. компенсації в обмін на припинення розслідування. Деякі офіційні особи та депутати вважають, що ця сума занадто мала. Левін заявив, що вона "не відповідає масштабам зловживання".

Представник Мін'юсту повідомила, що 73 власникам рахунків, а також 35 банкірам і фінансовим консультантам будуть пред'явлені звинувачення в ухиленні від сплати податків і пов'язаних з цим злочинах, "як тільки обставини будуть вважатися придатними". За її словами, розслідування привело до того, що 43 тис. платників податків були змушені зізнатися в несплаті і виплатити близько 6 млрд дол. у вигляді штрафів і податків. Крім того, більше ста швейцарських фінансових організацій скористалися умовами, які давали їм можливість зізнатися у зловживаннях, почати співпрацю з компетентними органами і виплатити штраф.

За розслідуванням зловживань швейцарських банкірів криється стала вже звичної для США боротьба з офшоризацией. При цьому для показового шмагання спеціально обрані банки Швейцарії як конкуренти американських. Останні пропонують своїм клієнтам не менш витончені офшорні схеми, однак не викликають нарікань регуляторів.

Для ринку Форекс цей переділ банківського сектора є поки нічого не значущою новиною, проте з часом він може почати впливати на держфінанси Швейцарії і Європи в цілому. А це може викликати помітне коливання курсів валют на ринку Форекс.