ua en ru

Фондові торги в Європі 10 квітня відкрилися зростанням після публікації звіту ФРС

Фондові торги в Європі сьогодні відкрилися упевненим зростанням індексів регіону після публікації стенограми останнього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) американського Федрезерву.

Фондові торги в Європі сьогодні відкрилися упевненим зростанням індексів регіону після публікації стенограми останнього засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) американського Федрезерву.

Зі звіту за підсумками засідання FOMC 18-19 березня 2014 р. ясно, що далеко не всі чиновники регулятора підтримують прискорений перехід до згортання "кількісного пом'якшення" (QE3) і підвищення процентних ставок. В кінці березня кілька керівників ФРС (в тому числі і глава Федрезерву Джанет Йеллен) заявили, що підвищення базової ставки може початися вже через півроку після закінчення дії QE3, тобто, навесні-влітку 2015р. "Стенограма засідання FOMC відображає голоси більш помірних спікерів ФРС. Наслідком цього може стати невелика "ралі" на фондових майданчиках", - заявив фахівець з ринків лондонській Peel Hunt Іен Вільямс.

З корпоративних новин серйозно підвищуються (+1,7%) котирування Royal Bank of Scotland. Найбільший британський держбанк (80% якому належить уряду Великобританії) домовився про припинення дії угоди, за якою пріоритет у розподілі дивідендів належав владі. Незважаючи на великі відступні (2,5 млрд дол.), це досить позитивна новина для інвесторів, оскільки цей крок звільняє дорогу для приватизації банку.

Зростає (+3,7%) і ринкова капіталізація виробника предметів розкоші LVMH. Компанія відзвітувала про зростання квартальних продажів на 9% в сегментах моди і шкіряних виробів, що перевершило очікування аналітиків і стало кращим результатом за останні два роки. Схожа ситуація і у британського ритейлера Marks & Spencer - падіння продажів компанії виявилося слабшим, ніж прогнозували експерти. Котирування фірми ростуть на 3%.

Цінні папери європейських банків знаходяться в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland, як вже сказано, підвищуються на 1,7%, ринкова капіталізація Lloyds збільшується на 1,2%, папери Barclays дорожчають на 0,9%. Акції французького Societe Generale ростуть в ціні на 0,6%, котирування BNP Paribas підвищилися на 0,1%, ринкова капіталізація Credit Agricole зростає на 0,7%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 2,1%, а акції Deutsche Bank підвищуються в ціні на 0,4%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять також швидше з підвищенням. Котирування Vodafone знижуються на 0,2%, зате акції Telecom Italia дорожчають на 2%, ринкова капіталізація Orange збільшується на 0,1%, а цінні папери Deutsche Telekom ростуть в ціні на 0,2%.

Станом на 11:30 за київським часом 10 квітня 2014 р. британський індекс FTSE 100 зростає на 48,22 пункту (+0,73%) - до 6683,83 пункту, німецький DAX підвищується на 69,45 пункту (+0,73%) - до 9575,80 пункту, французький CAC 40 додає 13,92 пункту (+0,31%) - до 4456,60 пункту, а швейцарський SMI росте на 46,17 пункту (+0,55%) - до 8457,60 пункту.