ua en ru

Фондові торги в Європі 11 лютого відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 11 лютого відкрилися підвищенням провідних індексів. Інвестори чекають першого доповіді нового керівника Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен.

Фондові торги в Європі 11 лютого відкрилися підвищенням провідних індексів. Інвестори чекають першого доповіді нового керівника Федеральної резервної системи (ФРС) США Джанет Йеллен, яка вже сьогодні має виступити перед американським парламентом. Йеллен офіційно очолила регулятор 3 лютого, і сьогодні інвестори очікують, що новоспечений керівник визначить подальший курс ФРС. З подальшою стратегією інвестори визначаться дещо пізніше, оскільки передбачити майбутні кроки керівництва ФРС досить непросто.

Аналітики прогнозують, що Дж.єллен залишить поточний курс ФРС незмінним, зберігши вірність обраній раніше стратегії, спрямованої на поступове згортання програми "кількісного пом'якшення". Незважаючи на те, що нинішній керівник ФРС відома як прихильниця заходів економічного стимулювання, короткострокової перспективи призупинення програми урізання QE3 інвестори поки не бачать, навіть незважаючи на дані, що свідчать про менший, ніж очікувалося, приріст нових робочих місць в економці США за січень 2014р.

На цьому тлі європейські банки здебільшого демонструють висхідну динаміку. Котирування британського Royal Bank of Scotland підвищилися на 0,6%, ринкова капіталізація Lloyds Banking зростає на 0,1%, а папери Barclays подешевшали на 2%. Папери французького Societe Generale додали в ціні 1%, його конкурента BNP Paribas - 0,5%, а ринкова капіталізація Credit Agricole підвищується на 0,8%. Котирування Commerzbank зростають на 0,2%, а папери Deutsche Bank AG стають дорожчими на 0,4%.

В секторі нафтогазових компаній також спостерігається висхідна динаміка. Котирування британської BP ростуть на 1,2%, ринкова капіталізація Royal Dutch/Shell збільшується на 0,7%, папери BHP Billiton plc. дорожчають на 0,6%.

В секторі телекомунікаційних компаній спостерігається різноспрямована динаміка. Котирування британського оператора Vodafone знижуються на 0,02%, папери італійської Telecom Italia втрачають в ціні 1,9%, котирування французької Orange ростуть на 0,9%, а цінні папери німецької Deutsche Telekom дорожчають на 0,9%.

Німецький рітейлер Metro підтверджує свій намір провести первинне розміщення акцій (IPO) своєї російської "дочки" в першій половині 2014 р. Відповідне рішення було схвалено радою директорів компанії. Вперше новини про можливе проведення IPO російського підрозділи з'явилися в листопаді. Тоді на тлі цієї інформації котирування Metro продемонстрували значний підйом. На нинішніх торгах котирування компанії знижуються на 1,2%.

Станом на 10:37 за київським часом 11 лютого 2014 р. британський індекс FTSE 100 підвищується на 28,98 пункту (+0,44%) - до 6620,53 пункту, німецький DAX підвищується на 67,00 пункту (+0,72%) - до 9356,86 пункту, французький CAC 40 зростає на 17,52 пункту (+0,41%) - до 4254,65 пункту, а швейцарський SMI - на 25,03 пункту (+0,30%) - до 8349,88 пункту.