ua en ru

Фондові торги в Європі 16 січня відкрилися різноспрямованим рухом індексів

Фондові торги в Європі 16 січня відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів.

Фондові торги в Європі 16 січня відкрилися різноспрямованим рухом провідних індексів. З одного боку, цьому сприяли сприятливі макроекономічні дані, що свідчать про подальше зміцнення американської економіки, а також позитивні новини з європейського авторинку. З іншого ж боку, інвестори чекають нових макроекономічних новин, які можуть виявитися далеко не настільки радісними.

Відмінною новиною стало повідомлення про зростання продажів автомобілів в Європі. Показник продемонстрував найбільшу позитивну динаміку за чотири роки. Лідируючі позиції в рейтингу зайняли автовиробники Renault, Volkswagen і Ford.

Новини зі споживчого сектора, однак, виявилися не настільки вражаючими, після того, як данська компанія-оператор супермаркетів Ahold і швейцарська холдингова компанія, що спеціалізується у виробництві предметів розкоші, Richemont відзвітувала про квартальні продажі, які виявилися нижчими за прогнозовані.

Серед очікуваних макроекономічних даних сьогодні - інфляція в єврозоні від аналітичного агентства Eurostat. Аналітики очікують, що в грудні 2013 р. споживчі ціни в зоні обігу єдиної європейської валюти євро зростуть на 0,8% у річному обчисленні. Місяцем раніше показник виріс на 0,9%.

Оптимізм європейських інвесторів також підживлювався за рахунок новин зі США, де напередодні був опублікований регулярний звіт ФРС про поточний стан справ в економіці країни та розвитку економічну ситуацію в 12 банківських округах США. Згідно з матеріалами так званої "Бежевої книги", американська економіка в листопаді-грудні 2013 р. продовжила зростати помірними темпами.

Другий за величиною в світі видобувач залізної руди Rio Tinto відзвітував про істотне зростання видобутку заліза та інших мінералів, які компанія продає переважно Китаю. Котирування Rio Tinto піднялися на 1,3%. Інші компанії сектора також відзначилися здебільшого висхідною динамікою, де папери BHP Billiton подорожчали на 2,3%, а котирування Glencore Xstrata PLC піднялися на 1,7%.

Котирування товаровиробника Fiat опинилися під впливом інформації про те, що рейтингове агентство Moody's виставило на перегляд з можливістю зниження довгостроковий рейтинг зобов'язань за залученими коштами фінансової FGA Capital, яка є спільним підприємством Fiat і Credit Agricole. На даний момент рейтинг FGA Capital встановлений на рівні Baa3. Котирування Fiat дешевшають на 0,9%, а ринкова капіталізація Credit Agricole скорочується на 0,3%.

Станом на 10:41 за київським часом 16 січня 2014 р. британський індекс FTSE 100 знижується на 0,79 пункту (-0,01%) - до 6819,07 пункту, німецький DAX зростає на 3,57 пункту (+0,04%) - до 9737,38 пункту, французький CAC 40 знижується на 1,82 пункту (-0,04%) - до 4330,25 пункту, а швейцарський SMI виріс на 1,22 пункту (+0,01%) - до 8424,64 пункту.