ua en ru

Фондові торги в Європі 20 листопада відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в Європі 20 листопада відкрилися зниженням провідних індексів на тлі загального просідання світових бірж, а також сезону корпоративної звітності, результати якого, здається, не радують інвесторів.

Прохолодний старт торгової сесії було задано частково загальним негативним торговим фоном. Так, за підсумками сесії 19 листопада фондові торги в США завершилися зниженням провідних індексів: від "бічного" руху Dow Jones до зниження високотехнологічного Nasdaq майже на 0,5%. Психологічно важливі бар'єри провідних індексів - 16000 пунктів для Dow, 1800 пунктів для S&P і 4000 пунктів для Nasdaq - були знову досягнуто, але втримати успіх так і не вдалося. Індекси закрили торги нижче заповітних відміток. Сесія на Токійській біржі 20 листопада завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,33%.

Розчаруванням для інвесторів також став III звітний квартал. За даними аналітиків Thomson Reuters, результати 49% компаній, що входять в індекс STOXX Europe 600, програють прогнозів по прибутку, а 63% компаній звітують про виручку, яка поступається очікуваної. Кварталом раніше їх відсоток становив 42% і 43%, відповідно.

Вся увага інвесторів сьогодні буде прикута до очікуваної публікації протоколів засідання Комітету з відкритих ринків (FOMC) від 30-31 жовтня. Інвестори сподіваються, що матеріали засідання проллють світло на подальші кроки Федеральної резервної системи (ФРС) США у справі скорочення програми "кількісного пом'якшення". Також гравці очікують значної порції макроекономічних новин зі США, у тому числі свіжих даних за споживчими цінами, роздрібних продажів і продажів на ринку вторинного житла.

Фармацевтична компанія Roche повідомила, що її новий препарат Kadcyla, призначений для лікування раку грудей, отримав схвалення європейських регуляторів. Тим не менш акції Roche на загальному негативному тлі втрачають в ціні 0,2%.

Папери виробника алкогольних напоїв Diageo дешевшають на 1,6%. Керівництво компанії заявило, що у неї немає необхідності в придбанні конкуруючої Beam Inc.

Косметична компанія L'oreal заявила, що її підрозділ, що здійснює продаж поштою, оборот якого за останні 12 місяців склав 87 млн євро, планує призупинити роботу в першій половині наступного року. Акції L'oreal втрачають в ціні 0,3%. Днем раніше стало відомо про те, що компанія запустила новий завод в китайській провінції Хубей, який тепер є найбільшим виробничим об'єктом косметичної компанії в Азії. На даний момент Китай є третім за величиною ринком L'oreal.

Станом на 10:48 за київським часом 20 листопада британський індекс FTSE 100 знизився на 13,40 пункту (-0,20%) - до 6684,61 пункту, німецький DAX знизився на 1,36 пункту (-0,01%) - до 9191,93 пункту, французький CAC 40 знизився на 3,79 пункту (-0,09%) - до 4268,50 пункту, а швейцарський SMI - на 11,95 пункту (-0,14%) - до 8288,17 пункту.