ua en ru

Фондові торги в Європі 24 січня завершилися падінням провідних індексів

Фондові торги в Європі 24 січня 2014 р. завершилися падінням провідних індексів на тлі триваючих побоювань з приводу передбачуваного ефекту від початку згортання програми ФРС США щодо стимулювання економіки, особливо на ринках, що розвиваються.

Фондові торги в Європі 24 січня 2014 р. завершилися падінням провідних індексів на тлі триваючих побоювань з приводу передбачуваного ефекту від початку згортання програми ФРС США щодо стимулювання економіки, особливо на ринках, що розвиваються.

Так, британський індекс FTSE 100 опустився на 106,92 пункту (-1,58 %) - до позначки в 6666,36, німецький індекс DAX просів на 223,38 пункту (-2,32 %) - до 9107,66 пункту, французький CAC 40 знизився на 114,15 пункту (-2,67 %) - до 4166,81 пункту. Швейцарський SMI впав на 199,00 пункту (-2,37 %) - до 8205,98 пункту, голландський AEX опустився на 9,52 пункту (-2,36 %) - до 394,37 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії знизився на 2,4%, що стало найбільш різким одноденним падінням за 7 місяців, і досяг позначки 1300,16 пункту.

Отримані напередодні дані про уповільнення темпів економічного зростання в КНР спровокували певну нервозність трейдерів. Найбільше постраждали експортери сировини, залежні від китайського попиту: гірничодобувний сектор очолив падіння ринку. У ФРН прибутковість 10-річних державних облігацій впала до найнижчого рівня з серпня 2013 р., оскільки "ведмежі " настрої на периферії викликали зниження попиту на найбезпечніші активи. Національні фондові індекси знизилися на всіх 18 європейських ринках.

Акції Novartis втратили 2,3% вартості після того, як Комітет з лікарських препаратів для людини Європейського фармацевтичного агентства не рекомендував до застосування препарат серелаксін, призначений для терапії гострої серцевої недостатності. Компанія оголосила про намір провести повторну незалежну експертизу. Спочатку передбачалося , що препарат буде приносити швейцарської компанії дохід у розмірі близько 456 млн дол. на рік.

Aberdeen Asset Management позбувся 5,6% вартості акцій. Аналітики Morgan Stanley знизили рейтинг найбільшої шотландської інвестиційної компанії до "нижче ринку", грунтуючись на ситуації, що склалася на ринках, що розвиваються і нестабільності валютного курсу.

Котирування Syngenta AG знизилися на 4,6%. Національна асоціація виробників зерна і харчових продуктів спільно з Північноамериканської асоціацією з експорту зерна направили виробнику сільськогосподарських хімікатів запит про призупинення продажів двох сортів генетично модифікованої кукурудзи, які не отримали схвалення в КНР.

Nokia, чиї акції напередодні різко впали в ціні через слабку квартальної звітності, частково компенсувала втрати, збільшивши вартість цінних паперів на 1,4% після того, як Societe Generale підвищив рекомендації по ним до "купувати", посилаючись на недавній різкий спад. У цілому за рік акції фінського телекомунікаційного гіганта стали дешевше майже на 10%.