ua en ru

Фондові торги в Європі 31 березня відкрилися підвищенням провідних індексів

Фондові торги в Європі 31 березня відкрилися підвищенням провідних індексів. Європейські індекси знаходяться на шляху до того, щоб завершити березень впевненому в "плюсі"

Фондові торги в Європі 31 березня відкрилися підвищенням провідних індексів. Європейські індекси знаходяться на шляху до того, щоб завершити березень впевненому в "плюсі". В центрі уваги інвесторів будуть корпоративні новини, макроекономічна статистика за сьогодні і за весь тиждень вперед, а також заплановане засідання ЄЦБ.

3 квітня керівництво Європейського центробанку проведе чергове засідання, на якому буде прийнято рішення по процентній ставці. Більшість економістів, опитаних агентствами Bloomberg і Reuters, впевнені, що мегарегулятор залишить ставку на рекордно низькому рівні 0,25%. Пролити світло на рішення ЄЦБ допоможе сьогоднішній звіт по інфляції в єврозоні (попередні дані за березень). Якщо показник скоротиться (а консенсус-прогноз аналітиків - 0,6% проти 0,7% у лютому), ймовірність переходу ЄЦБ до політики "кількісного пом'якшення" зросте.

На даний момент вже відомі деякі макроекономічні дані по Європі. Так, у ФРН обсяг роздрібних продажів виріс в лютому набагато вище очікувань - на 2% у річному і 1,3% в місячному численнях. Те ж і з ВВП Франції за IV квартал 2013 р. Показник виріс на 0,8% в річному і 0,3% в квартальному численнях.

З корпоративних новин: котирування фармацевта Novartis ростуть на 2,8% і тягнуть за собою вгору швейцарський індекс SMI. Компанія достроково відзвітувала про останній фазі клінічних випробувань свого нового препарату проти хронічної серцевої недостатності, оскільки той показав свою високу ефективність. Тепер Novartis звернеться до світових регуляторів з проханням надати новим лікам доступ на ринок.

Ростуть в ціні і акції німецької телекомунікаційної компанії Drillisch (+2,4%). Керівництво фірми заявив напередодні, що готовий виплатити додаткові дивіденди або здійснити зворотний викуп акцій у тому випадку, якщо до 2015 р. компанія не проведе угод злиття-поглинання.

Цінні папери європейських банків переважно дорожчають. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland підвищилися на 0,9%, ринкова капіталізація Lloyds збільшується на 0,7%, папери Barclays дорожчають на 0,5%. Акції французького Societe Generale ростуть в ціні на 0,3%, котирування BNP Paribas знижуються на 0,2%, а ринкова капіталізація Credit Agricole зростає на 0,8%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 1,3%, а акції Deutsche Bank підвищуються в ціні на 0,3%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи також проходять переважно в "зеленій" зоні. Котирування Vodafone ростуть на 0,7%, акції Telecom Italia підвищуються в ціні на 0,3%, ринкова капіталізація Orange скорочується на 0,6%, а цінні папери Deutsche Telekom дорожчають на 0,3%.

Станом на 11:40 за київським часом 31 березня 2014 р. британський індекс FTSE 100 зростає на 49,55 пункту (+0,75%) - до 6637,87 пункту, німецький DAX підвищується на 12,62 пункту (+0,13%) - до 9599,81 пункту, французький CAC 40 додає 2,26 пункту (+0,05%) - до 4413,52 пункту, а швейцарський SMI росте на 70,52 пункту (+0,84%) - до 8443,75 пункту.