ua en ru

Фондові торги в Європі 4 березня відкрилися зростанням на тлі деякої стабілізації ситуації в Україні

Фондові торги в Європі 4 березня відкрилися підвищенням індексів на тлі деякої стабілізації ситуації навколо України.

Фондові торги в Європі 4 березня відкрилися підвищенням індексів на тлі деякої стабілізації ситуації навколо України. Політики та інвестори у всьому світі позитивно сприйняли новину про те, що Президент Росії Володимир Путін наказав військам, які брали участь у військових навчаннях, повернутися в місця постійної дислокації.

Маневри російських військ розпочалися минулого тижня. 26 лютого 2014 р. міністр оборони Сергій Шойгу повідомив, що верховний головнокомандувач наказав провести раптову комплексну перевірку боєздатності військ і сил Західного і Центрального військових округів, а також ряду родів військ. Світове співтовариство відреагувало на подібний крок досить болісно. Москва, у свою чергу, заявила про своє право введення військ на територію України для захисту російського населення. Світова громадськість завмерла в очікуванні початку військових дій.

На даний момент ситуація дещо стабілізувалася, сторони проявляють готовність до діалогу. Тим не менш, становище залишається досить слизьким, на тлі чого інвестори все ще схильні проявляти обережність.

На фронті корпоративних новин, компанія Beiersdorf, що спеціалізується на виробництві засобів по догляду за шкірою, повідомила, що залишить виплату дивідендів незмінною. Крім того, виробник кремів Nivea відзвітував за підсумками 2013 р. про зростання прибутку на 10%. Папери, тим не менш, дешевшають на 1%.

Швейцарська трейдингова компанія і постачальник сировинних товарів і рідкоземельних матеріалів Glencore Xstrata за підсумками року повідомила про прибуток, який перевищив прогнози. Зростання прибутку пояснюється сильними показниками торгового підрозділу компанії, що компенсували просідання гірничого сектору. Котирування Glencore Xstrata на торгах в Лондоні ростуть на 2,5%.

Мексиканська золотодобувна компанія Fresnillo, папери якої торгуються на Лондонській фондовій біржі (LSE), повідомила про те, що її прибуток до оподаткування знизився на 64%, що виявилося гіршим за прогнози аналітиків. Негативна тенденція пояснюється зниженням цін на срібло і золото в 2013 р., а також забороною на технологічне використання вибухових речовин на одній з шахт компанії. Ринкова капіталізація Fresnillo скоротилася на 7%.

Автовиробник Volkswagen повідомив, що продажі його американського підрозділу в лютому знизилися на 13,8% - до трохи більше 27 тис. автомобілів. Котирування Volkswagen, тим не менш, дорожчають на 1,4%. Конкуруючий з ним автовиробник BMW повідомив, що його продажі на ринку США за аналогічний період склали 24,5 тис. автомобілів, скоротившись на 4,4%. Його ринкова капіталізація зростає на 1,1%. Котирування Daimler зросли на 1,4%, після того як Mercedes-Benz USA заявив про зростання продажів на американському ринку: показник склав майже 25 тис. авто, що на 3,8% вище показника за аналогічний період минулого року.

Станом на 10:50 за київським часом 4 березня 2014 р. британський індекс FTSE 100 підвищується на 80,84 пункту (+1,21%) - до 6789,19 пункту, німецький DAX зростає на 96,07 пункту (+1,03%) - до 9454,96 пункту, французький CAC 40 піднімається на 59,72 пункту (+1,39%) - до 4350,59 пункту, а швейцарський SMI - на 80,73 пункту (+0,97%) - до 8361,74 пункту.