ua en ru

Фондові торги в Європі 6 грудня відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 6 грудня 2013 р. відкрилися упевненим зростанням основних індексів регіону в середньому на 0,4%. Увага трейдерів по всьому світу сьогодні буде звернено на пакет макроекономічних даних по американському ринку праці.

Це буде другий раз на поточному тижні, коли в США вийде відразу кілька важливих макроекономічних звітів. 4 грудня стали відомі дані про зайнятість населення в США за листопад 2013 р. Аналітики припускали, що приріст складе 160-170 тис. робочих місць. Опубліковані ж попередні листопадові дані - 215 тис. приросту. Знаючи про те, що керівництво Федеральної резервної системи (ФРС) США уважно спостерігає за ринком праці, інвестори побоюються, що урізання програми "кількісного пом'якшення" (QE3) може статися вже через два тижні, на засіданні Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федрезерву.

В той же день з'явився звіт про продаж житлових будинків на первинному ринку в США за жовтень 2013 р. порівняно з вереснем показник злетів на 25% і склав 44 тис. будинків. Зростання витрат обивателів на такі великі покупки також може свідчити про стабілізацію американського ринку праці.

Сьогодні в 17:30 мск очікується відразу чотири доповіді з США. По-перше, це офіційні дані Мінпраці США по створенню робочих місць в несільськогосподарських галузях економіки за листопад 2013 р. Аналітики Thomson Reuters очікують, що показник складе близько 180 тис. нових вакансій. Це помітно менше, ніж 204 тис. в жовтні, проте все одно досить багато, щоб підштовхнути ФРС на крок ближче до скорочення QE3.

Далі, паралельно вийде листопадовий звіт з безробіття в Штатах. Очікується, що її рівень дещо скоротиться з 7,3% до 7,2%. Крім того, у сьогоднішньому пакет звітів Мінпраці США очікуються дані щодо середньої погодинної заробітної плати та персональної прибутку/витрат американців.

Вже після відкриття торгової сесії в США інформаційне агентство Reuters опублікує підготовлений Мічиганським університетом звіт за індексом споживчих очікувань в США (попередні дані за грудень 2013р.). Експерти очікують, що показник підвищиться майже на пункт - із 75,1 до 76,0 пункту.

Таким чином, протягом одного тижня в США вийде (або вже вийшов) без малого десяток звітів по американському ринку праці, кожен з яких підтверджує або, цілком ймовірно, підтвердить відновлення цієї сфери економіки США. Тому скорочення стимулюючої програми QE3 Федрезерв може бути розпочато вже в найближчому майбутньому. Однак багато експертів ринку впевнені: в цьому році ФРС на такий крок точно не піде, а буде чекати закріплення тенденції. Цей фактор, а крім нього і вчорашнє рішення Європейського Центробанку зберегти облікову ставку на поточному рівні 0,25% не дають торговим майданчикам опуститися в "червону" зону.

Серед корпоративних даних найпомітнішою новиною стала готується продаж корпорацією Nestle усієї своєї частки швейцарського виробника парфумерії та ароматизаторів Givaudan. Nestle поки що володіє 10% акцій Givaudan, проте вже ініціював процедуру продажу своєї частки, орієнтовно за 1,27 млрд дол. До 13:20 мск котирування Nestle ростуть на 1,6%, а Givaudan, навпаки, падають на 3,2%.

Цінні папери європейських банків торгуються переважно в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland ростуть на 0,1%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 0,6%, ринкова капіталізація Barclays зростає на 0,1%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 0,1%, котирування BNP Paribas ростуть на 0,6%, а ринкова капіталізація Credit Agricole знижується на 0,4%. Цінні папери німецького Commerzbank ростуть в ціні на 0,2%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank дорожчають на 0,8%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи, аналогічно, проходять переважно з підвищенням. Котирування Vodafone підвищуються на 1,1%, акції Telecom Italia додають в ціні 0,3%, котирування Orange знижуються на 0,7%, а акції Deutsche Telekom дорожчають на 0,8%.

Станом на 13:20 мск 6 грудня британський індекс FTSE 100 підвищується на 21,25 пункту (+0,33%) - до 6519,58 пункту, німецький DAX зростає на 49,50 пункту (+0,54%) - до 9134,45 пункту, французький CAC 40 виріс на 17,92 пункту (+0,44%) - до 4117,83 пункту, а швейцарський SMI піднявся на 32,41 пункту (+0,40%) - до 8058,00 пункту.