ua en ru

Фондові торги в Європі 6 березня відкрилися зростанням провідних індексів в очікуванні засідання ЄЦБ

Фондові торги в Європі 6 березня 2014 р. відкрилися упевненим зростанням індексів регіону напередодні засідання європейського Центробанку.

Фондові торги в Європі 6 березня 2014 р. відкрилися упевненим зростанням індексів регіону напередодні засідання європейського Центробанку. Сьогодні мегарегулятор під керівництвом Маріо Драгі вирішить, чи залишати процентну ставку на рекордно низькому рівні 0,25% річних.

За даними Eurostat, в січні 2014 р. інфляція в єврозоні в річних темпах склала 0,8%. Це помітно нижче цільового показника ЄЦБ, який прагне до рівня зростання споживчих цін на 2% в рік. З 78 економістів, опитаних агентством Thomson Reuters, лише 26 експертів очікують зниження ставки на 5-15 базисних пунктів. Ще менша кількість аналітиків припускає, що ЄЦБ просто "включить друкарський верстат", щоб подолати дефляційні ризики в єврозоні.

Крім того, незадовго до засідання ЄЦБ рішення щодо процентної ставки конкретно у Великобританії повинен прийняти Банк Англії. Більшість експертів очікують, що показник буде залишений на рівні 0,5%, хоча до кінця цього ніхто не впевнений. Більш спокійно інвестори ставляться до рішення Банку Англії за обсягом викупу облігацій. Передбачається, що відновлювати "кількісне пом'якшення" регулятор не буде, і обсяг придбаних облігацій в його розпорядженні залишиться на рівні 375 млрд фунтів стерлінгів.

На ринки впливають і зовнішньополітичні новини. Зустріч глав МЗС провідних держав у Парижі відзначена невеликим прогресом у переговорах щодо української проблеми. Очікується, що діалог буде продовжений вже на форумі в Римі.

З корпоративних новин: на 0,1% до 10:40 за київським часом ростуть котирування французького медіаконгломерата Vivendi. Компанія повідомила про заявки відразу від двох потенційних покупців телефонної мережі EFR, яку Vivendi планує найближчим часом продати. Це люксембурзька телекомунікаційна компанія Altice і французька промислова група Bouyges. Це позитивна для Vivendi новину, її акції виросли в ціні на 2,1% на відкритті торгів, проте потім впали майже до рівня закриття днем раніше.

На 5,1% (10:40 за київським часом) злетіли котирування найбільшого мобільного оператора Франції Orange. Компанія оголосила про урізання на чверть своїх дивідендів за поточний рік - до 60 євроцентів на акцію. При цьому Orange прогнозує суттєве зростання прибутку в 2014 р., вище очікувань.

Цінні папери європейських банків зростають разом з ринком. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland підвищилися на 0,9%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 0,8%, ринкова капіталізація Barclays зростає на 0,9%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 1,1%, котирування BNP Paribas зростають на 1%, а ринкова капіталізація Credit Agricole збільшується на 1,2%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 1,2%, а акції Deutsche Bank підвищуються в ціні на 1,4%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять швидше з пониженням. Котирування Vodafone знижуються на 0,4%, акції Telecom Italia знижуються в ціні на 1,1%, а цінні папери Deutsche Telekom дешевшають на 2,2%.

Станом на 10:40 за київським часом 6 березня 2014 р. британський індекс FTSE 100 зростає на 23,07 пункту (+0,34%) - до 6798,49 пункту, німецький DAX підвищується на 40,11 пункту (+0,42%) - до 9582,13 пункту, французький CAC 40 зростає на 27,59 пункту (+0,63%) - до 4418,84 пункту, а швейцарський SMI - на 13,96 пункту (+0,17%) - до 8473,57 пункту.