ua en ru

Фондові торги в Європі відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 21 березня відкрилися зростанням провідних індексів.

Фондові торги в Європі 21 березня відкрилися зростанням провідних індексів. Інвестори з обережністю поставилися вчорашньої заяви Білого дому про включення низки російських бізнесменів в санкційний список США, у свою чергу, Росія також заборонила в'їзд ряду американських політиків.

Також сьогодні стало відомо, що рейтингове агентство Fitch змінило прогноз довгострокового рейтингу дефолту емітента в іноземній і місцевій валюті Російської Федерації зі "стабільного" на "негативний"; рейтинг підтверджений на рівні BBB.

"Взаємний обмін" санкціями викликає побоювання європейських компаній, багато з яких мають бізнес в Росії і масштабні інвестиції в російську економіку. І сьогодні їхні папери знаходяться в центрі особливої уваги. "Оскільки ніякої військової ескалації не було, вплив кризи на європейський ринок в цілому поки що мінімальний, проте при більш уважному погляді краще зараз уникати цінних паперів, які мають відношення до Росії", - говорить один з паризьких трейдерів.

Серед компаній, що опинилися "під загрозою" можливих наслідків для свого бізнесу, в зв'язку з протистоянням Росії і Заходу, виявився фінський виробник шин Nokian Renkaat, який отримує 26% доходу від російського ринку. Папери Nokian, тим не менш, дорожчають на 3,4% станом на 10:10 за київським часом.

Австрійська фінансова група Raiffeisen Bank International отримує 22% своєї виручки в Росії, і її котирування сьогодні вкрай волатильні, на 10:37 за київським часом вони зростають на 1,1%, хоча на відкритті торгової сесії відчутно "просіли".

Ринкова капіталізація данського виробника пива і безалкогольних напоїв Carlsberg знижується на 0,5%. На частку російського ринку припадає близько 17% доходу компанії.

Котирування нафтогазової корпорації BP сьогодні також волатильні і на 10:42 за київським часом знижуються на 0,3%. BP володіє 20-відсотковою часткою в найбільшій російській нафтовій компанії "Роснєфть", і хоча керівник "Роснєфті" Ігор Сєчін не потрапив в санкційний список США, ризики, очевидно, зберігаються. Для Заходу санкції проти керівників російських енергетичних гігантів швидше за все будуть однією з останніх заходів. Втім, як вважає колишній фінансовий директор ЮКОСа Брюс Мізамор, це було б дієвим комерційним сигналом. Він також закликав Захід провести де-лістинг "Роснефти", акції якої торгуються на Лондонській фондовій біржі.

Станом на 10:52 за київським часом 21 березня 2014 р. британський індекс FTSE 100 зростає на 19,02 пункту (+0,29%) - до 6561,46 пункту, німецький DAX підвищується на 51,34 пункту (+0,55%) - до 9347,46 пункту, французький CAC 40 додає 19,99 пункту (+0,46%) - до 4347,90 пункту, а швейцарський SMI - 36,22 пункту (+0,44%) - до 8297,91 пункту.