ua en ru

Фондові торги в США 11 листопада відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в США стартували бічним рухом провідних індексів. Сесія обіцяє бути більш ніж рутинної. Причин для цього декілька, і основна з них - державне свято День ветеранів, традиційно відзначається в США.

Щороку 11 листопада американці славлять учасників бойових дій: як живих, так і тих, що брали участь у військових подіях, які вже встигли стати історією. Незважаючи на те, що в день свята американські біржі функціонують у звичайному режимі, їх робота буде в деякій мірі "урізанною" через закриття банків, відсутність публікацій макроекономічних даних, а також квартальної звітності американських компаній.

Другою причиною помірного торгового старту аналітики називають деякий перегрів бірж за підсумками попереднього торгового тижня, коли провідні індекси завершили п'ятничні торги впевненим зростанням в середньому на 1,3%.

Приводом для оптимізму інвесторів 8 листопада стала публікація макроекономічних даних по ринку праці США, де число робочих місць в економіці країни (за винятком сільськогосподарського сектора) істотно зросла, перевищивши прогноз. Новини справили позитивний вплив на настрій інвесторів, які, незважаючи на оптимізм, все ж не забувають і про можливі негативні наслідки багатообіцяючої макроекономічної статистики. Нагадаємо, що надмірно "сильні" макроекономічні показники, що свідчать про зростання економіки США, можуть підштовхнути Федеральну резервну систему (ФРС) країни до прийняття кроків по скороченню стимулюючих заходів і наблизити дату початку урізання програми "кількісного пом'якшення".

На думку аналітиків, деякий вплив на торгову сесію також можуть надати очікування інвесторів щодо виступу Джанет Йеллен в якості офіційного претендента на посаду нового глави ФРС США, запланованого на 14 листопада 2013 р. Нагадаємо, що кандидатура Йеллен була висунута президентом США Бараком Обамою. Перша особа держави охарактеризував Йеллен як визнаного лідера, здатного вирішити завдання, що стоять сьогодні перед ФРС, а саме підвищення зайнятості і контроль над інфляцією. У разі затвердження 67-річна Йеллен стане першою жінкою на чолі ФРС США і займе крісло нинішнього глави ФРС Бена Бернанке, термін повноважень якого закінчується 31 січня 2014 р.

Американські банки на загальному тлі продемонстрували здебільшого спадну динаміку. Так, акції Wells Fargo втратили в ціні 0,4%, котирування Bank of America просіли на 0,3%, а ринкова капіталізація J.P. Morgan Chase скоротилася на 0,3%.

Компанії нафтогазового сектора відзначилися бічній динамікою котирувань. Акції компанії ExxonMobile додали в ціні 0,3%, котирування Conoco Phillips просіли на 0,2%, а ринкова капіталізація Chevron зросла на 0,1%. Папери нафтосервісної Schlumberger невпевнено торгуються в "зеленій" зоні, додаючи 0,3% до вартості, а ринкова капіталізація конкуруючої Halliburton зростає на 0,8%.

Станом на 16:51 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 11,24 пункту (+0,07%) - до 15773,02 пункту, індекс S&P - на 1,08 пункту (+0,06%) - до 1771,84 пункту, а індекс Nasdaq - на 2,32 пункту (+0,06%) - до 3921,43 пункту.