ua en ru

Фондові торги в США 16 грудня відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в США відкрилися зростанням провідних індексів. Хоча гравці побоюються, що за результатами засідання профільного комітету Федеральної резервної системи (ФРС) США програма QE3 може бути скорочена, драйвером сьогоднішньої торгової сесії стали в цілому позитивні макроекономічні дані щодо стану економіки США.

Незадовго до відкриття торгів був опублікований показник продуктивності праці в США (без урахування сільського господарства, де сильний фактор сезонності) в III кварталі 2013 р., який, за переглянутими даними, з урахуванням сезонних коливань і в перерахунку на річні темпи (annual rate) виріс на 3,0% в порівнянні з попереднім кварталом. Таким чином, він перевершив прогнози експертів, які чекали зростання цього показника лише на 2,8%. Більше того, аналітики Thomson Reuters відзначають, що показник зростання у 3,0% - найвищий з IV кварталу 2009 р.

Також сьогодні Федрезерв США опублікував дані за обсягом промислового виробництва в листопаді 2013 р. Цей показник зріс на 1,1% порівняно з жовтнем поточного року, в той час як аналітики прогнозували підвищення показника на 0,4%. Це найвищий показник з листопада 2012 р.

Незважаючи на позитивне відкриття сьогоднішньої торгової сесії, головною подією цього тижня, яке разом з тим, може серйозно зіпсувати настрій гравцям, стане дводенне засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, яке стартує 17 грудня і завершиться 18 грудня. Інвестори побоюються, що на тлі стану американської економіки, що все покращується, вже на цьому засіданні FOMC, яке стане останнім в поточному році, може бути прийняте рішення про початок згортання стимулюючої програми "кількісного пом'якшення" (QE3). На даний момент ФРС продовжує щомісяця купувати на вторинному ринку казначейські облігації та іпотечні цінні папери на суму 85 млрд дол. Ця практика, як вважають багато гравців, і стала запорукою настільки інтенсивного зростання бірж, а її скасування неминуче призведе до деякого їх просідання.

На фронті корпоративних новин сьогодні досить багато повідомлень про операції по злиттю і поглинанню. Так, американський страховик AIG досяг угоди з нідерландської авіалізингової компанією AerCap про продаж їй свого підрозділу ILFC з надання в оренду повітряних суден. Вартість операції складе 5,4 млрд дол. Повідомляється, що страхова компанія AIG намагалася продати свій авиализинговый бізнес протягом більше 4 років, і це стане останньою угодою AIG по позбавленню від своїх непрофільних активів. На цьому тлі вартість її акцій зростає на 2,5%. Тим часом котирування AerCap, яка також має лістинг на нью-йоркській фондовій біржі злетіли на відкритті торгів на 32,7%. Ринкові аналітики відзначають прозорливість голландської фірми, яка зобов'язала ILFC в рамках угоди про купівлю списати вартість старих повітряних суден (середній вік літаків у власності ILFC перевищує 8 років) до рівня їх нинішньої ринкової вартості, що дозволить AerCap уникнути в майбутньому удару по ринковій вартості своїх акцій.

Сьогодні також стало відомо про ще одну можливу угоду: американський телекомунікаційний гігант Sprint заявив, що роздумує над придбанням свого малого конкурента - американської "дочки" німецького Deutsche Telecom - оператора мобільного зв'язку T-Mobile US. В результаті новини вартість акцій Sprint зростає на 1,8%, у той час як папери T-Mobile US "просіли" в ціні на 3,5%.

Компанія Google оголосила, що готова купити компанію Boston Dynamics, яка займається виробництвом автоматизованих пристроїв військової боротьби, в результаті чого котирування Google піднялися на 1,1%.

Станом на 16:35 за київським часом 16 грудня 2013 р. індекс Dow Jones підвищується на 169,38 пункту (+1,08%) - до 15924,74 пункту, індекс S&P росте на 15,97 пункту (+0,9%) - до 1791,29 пункту, а індекс Nasdaq додає 40,87 пункту (+1,02%) - до 4041,85 пункту.