ua en ru

Фондові торги в США 18 березня закрилися впевненим зростанням індексів

Фондові торги в США 18 березня 2014 р. завершилися підвищенням всіх трьох індексів в середньому на 1%.

Фондові торги в США 18 березня 2014 р. завершилися підвищенням всіх трьох індексів в середньому на 1%. За два дні з початку цього тижня індекс широкого ринку S&P 500 додав понад 30 пунктів (зростання майже на 2%), що стало кращим дводенним ралі для індексу за останні п'ять тижнів. Причина оптимізму інвесторів - впевнені макроекономічні дані і поступове вирішення кримської кризи.

Зараз ринки чекають закінчення засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи США. На ньому повинна бути затверджена монетарна політика США на майбутні півтора місяця (до наступного засідання). Більшість експертів очікують, що за підсумками зустрічі регулятор вкотре скоротить програму "кількісного пом'якшення" (QE3) - тепер вже до 55 млрд. долл. Результати засідання стануть відомі сьогодні о 20:00.

Позитивно трейдери відносяться і до висловлювань президента Росії Володимира Путіна про долю України. Перед підписанням договору про приєднання Криму до Росії він виступив з промовою, в якій підкреслив: Москва не прагне розчленувати Україну, за Кримом до складу Росії не підуть інші регіони українського Південно-Сходу.

Дані по інфляції в США не здивували інвесторів. Як і очікувалося, в лютому 2014р. індекс споживчих цін так і залишився на рівні 0,1% в місячному численні, як було в січні і як очікували експерти. У річному ж вимірі інфляція сповільнюється: у лютому показник склав 1,1% проти очікуваних 1,2% і 1,6% в січні. На думку аналітиків Bloomberg, низька інфляція матиме безперечний вплив на чиновників Федрезерву в ході сьогоднішнього засідання FOMC. Вони припускають, що процентна ставка в короткостроковій перспективі залишиться на рекордно низькому рівні, навіть незважаючи на стабільно знижується безробіття.

Приємним сюрпризом стала статистика по житловому будівництву. Після провальних січневих даних (з-за сильних морозів на території Штатів) у лютому кількість дозволів на будівництво житлових будинків зросла на 8% - до 1,016 млн. Передбачалося, що це значення не подолає планку в 1 млн і зупиниться на позначці в 960 тис. Місяцем раніше показник становив 937 тис.

З корпоративних новин: виросли в ціні на 3,7% акції Hewlett-Packard. Причина - підвищення рекомендації по паперах компанії від банку Barclays з "на рівні ринку" до "вище ринку". Також підвищилися котирування автогіганта GM (+1,6%), після того як компанія ввела нову посаду - директора з автомобільної безпеки. На хвилі очікувань, що Microsoft незабаром випустить новий пакет програм Office для "яблучного" iPad, акції компанії Білла Гейтса подорожчали на 3,9% - до 39,55 дол. за штуку. Це максимальне значення показника за 14 років - з 24 березня 2000р. Таким чином, Microsoft вдалося повністю оговтатися від "міхура доткомів", який лопнув восени 2000 р., відправивши вниз котирування високотехнологічних компаній.

Навпаки, серйозно знизилася (на 3,4%) ринкова капіталізація роздрібної мережі GameStop, одного з найбільших продавців відеоігор. Напередодні мегаритейлер Wal-Mart оголосив про свій вихід на ринок уживаних відеоігор: з 26 березня компанія буде приймати у своїх магазинах старі диски з іграми в обмін на подарункові карти. Це рішення Wal-Mart може похитнути провідне становище GameStop на цьому ринку, яке і без того перебуває під тиском інших конкурентів.

За підсумками торгової сесії 18 березня 2014 р. індекс Dow Jones підвищився на 88,97 пункту (+0,55%) - до 16336,19 пункту, індекс S&P піднявся на 13,42 пункту (+0,72%) - до 1872,25 пункту, а індекс Nasdaq - на 53,36 пункту (+1,25%) - до 4333,31 пункту.