ua en ru

Фондові торги в США 20 листопада закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 20 листопада закрилися зниженням провідних індексів на тлі публікації протоколів засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) ФРС США, що стали розчаруванням для інвесторів.

Публікація матеріалів засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США сформувала у інвесторів відчуття, що ФРС цілком може піти на урізання програми "кількісного пом'якшення", навіть якщо стан на ринку праці не продемонструє необхідного істотного поліпшення. Інвестори сподівалися, що стимулюючі заходи будуть підтримувати американську економіку ще як мінімум на початку 2014 р., однак тепер ці надії слабшають.

Раніше нинішній глава ФРС США Бен Бернанке повідомив, що ФРС, швидше за все, перенесе пакет стимулюючих заходів в 2014 р. Цим висловлюванням глава ФРС зміцнив позитивний настрій інвесторів, однак у підсумку рішення по QE3 в 2014 р. буде приймати вже не Бернанке. Термін його повноважень закінчується в самому початку майбутнього року, і його крісло займе Джанетт Йеллен, номінована на пост нового глави ФРС президентом країни Бараком Обамою.

До відкриття торгів Міністерство праці США повідомило, що споживчі ціни в США в жовтні знизилися на 0,1% в місячному численні. Аналітики ж прогнозували, що даний показник не зміниться. У той же час Міністерство торгівлі країни оприлюднило набагато більш позитивні дані за обсягом роздрібних продажів в США за минулий місяць. Показник виріс в місячному численні на 0,4%, у той час як прогнози говорили про те, що він виросте лише на 0,1%. Також сьогодні стануть відомі свіжі дані по продажах на вторинному ринку житла. Несприятливою новиною стала публікація новин з ринку вторинного житла в США. Тут, згідно зі звітом Національної асоціації ріелторів США, обсяг продажів будинків у жовтні 2013р. знизився на 3,2% порівняно з попереднім місяцем і становив 5,12 млн одиниць (у перерахунку на рік, annual rate). Аналітики прогнозували значення цього показника на рівні 5,13 млн будинків.

В полі новин від американських компаній свої фінансові результати за квартал оприлюднили два рітейлера J.C.Penney і lowe's. Збиток J.C.Penney за III квартал виявився більше прогнозованого. За нормами GAAP квартальний збиток досяг позначки в 457 млн дол., або 1,81 дол./акція, що на чотири центи вище, ніж розраховували аналітики. Проте, позитивні тенденції в продажах компанії забезпечили прихильність інвесторів і котирування J.C.Penney за підсумками торгів підвищилися на 8,4%. Прибуток на акцію lowe's склав 0,47 дол., у той час як аналітики очікували, що вона досягне 0,48 дол. Продажу lowe's в III кварталі склали 13 млрд дол. проти прогнозованих 12,72 млрд дол. Котирування компанії закрили сесію, знизившись більш ніж на 6%.

Чистий прибуток американської машинобудівної компанії Deere & Co. за підсумками кварталу трохи перевищила очікування, продажу тим часом кілька підкачали. Також компанія підвищила власний прогноз на 2014р. Акції Deere & Co. подорожчали на 2,1%.

За підсумками торгової сесії 20 листопада 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 66,21 (-0,41%)- до 15900,80 пункту, індекс S&P знизився на 6,50 пункту (-0,36%) - до 1781,37 пункту, а індекс Nasdaq - на 10,28 пункту (-0,26%) - до 3921,27 пункту.