ua en ru

Фондові торги в США 5 грудня відкрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 5 грудня відкрилися зниженням провідних індексів. Побоювання інвесторів наростають: чим краще макроекономічні дані, тим більше ймовірність того, що Федеральна резервна система (ФРС) США піде на скорочення програми "кількісного пом'якшення".

Зараз для американських трейдерів впевнено діє правило "чим гірше, тим краще". Торгова сесія напередодні завершилася різноспрямовано за відмінних макроекономічних новин. За даними дослідницької ADP, приріст числа робочих місць в листопаді склав 215 тис. проти прогнозованих 173 тис. Показник за попередній місяць також був істотно переглянутий у бік підвищення. Продажу житлових будинків на первинному ринку в жовтні зросли на 25% до вересня і склали 44 тис. будинків.

Новий день приніс чергові позитивні новини, наслідки яких для трейдерів можуть бути не такими хорошими. Так, основною доповіддю стало повідомлення Міністерства торгівлі США. Згідно з його звітом, за переглянутими даними, ВВП США в III кварталі 2013 р. порівняно з попереднім кварталом виріс на 3,6%, в той час як прогнозоване підвищення показника становило всього 3% в річному обчисленні. Попередні дані, опубліковані місяць тому, свідчили про зростання ВВП на 2,8% в перерахунку на річну динаміку. Таким чином, американська економіка в III кварталі 2013 р. зростала найшвидшими темпами з I кварталу 2012 р., коли зростання склало 3,7%. У ті ж секунди був опублікований і доповідь Мінторгівлі США, згідно з яким кількість первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 30 листопада 2013 р. знизилося до 298 тис. Аналітики прогнозували підвищення цього показника до рівня 325 тис. вимог. Сильна макроекономічна статистика "грає" проти трейдерів, адже явні ознаки поліпшення американської економіки наближають рішення про урізання стимулюючих заходів, яке може бути прийнято вже через два тижні, на засіданні комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федерального резерву.

Серед макроекономічних новин увага трейдерів було залучено до квартальних звітів виробника одягу Jos.A Bank і Royal Bank of Canada. Так, згідно зі звітом Jos.A Bank, його чистий прибуток за підсумками III кварталу зросла на 2,3% на тлі відчутного зростання продажів компанії. Прибуток досяг 13,6 млн дол., що становить 49 центів в перерахунку на акцію компанії. Роком раніше показник становив 13,3 млн дол., або 47 центів/акція. Виручка виросла на 6% - до 247,5 млн дол., у той час як аналітики очікували, що вона складе 245 млн дол. Прекрасна звітність забезпечила впевнене зростання паперів Jos.A Bank в ході pre-market торгів: вони піднялися в ціні на 1,6%. На відкритті сесії котирування Jos. A Bank ростуть на 0,3%.

Згідно звіту найбільшого в Канаді Royal Bank of Canada, папери якого торгуються в Нью-Йорку, його квартальний прибуток зросла на 11%. За IV фінансовий квартал, що завершився 31 жовтня 2013 р., компанія заробила 1,96 млрд дол., або 1,31 дол./акція, що виявилося вище прогнозованого показника. Крім того, Royal Bank of Canada повідомив, що його виконавчий директор Гордон Ніксон, який керував компанією понад 13 років, залишить займану посаду вже наступного літа. Котирування Royal Bank of Canada на відкритті торгів знижуються на 0,9%.

Станом на 16:55 за київським часом 5 грудня 2013 р. індекс Dow Jones знижується на 31,79 пункту (-0,20%) - до 15857,98 пункту, індекс S&P - на 3,90 пункту (-0,22%) - до 1788,77 пункту, а індекс Nasdaq - на 1,04 пункту (-0,02%) - до 4037,04 пункту.