ua en ru

Фондові торги в США 5 грудня закрилися зниженням провідних індексів

Фондові торги в США 5 грудня закрилися зниженням провідних індексів. Торгова сесія, стартувавши бічним рухом провідних індексів з загальною тенденцією до пониження, завершилася в "червоній" зоні на тлі побоювання інвесторів щодо зростаючої ймовірності того, що Федеральна резервна система (ФРС) США піде на скорочення програми "кількісного пом'якшення".

Для Dow Jones industrial average і S&P 500 цей день став четвертим днем втрат. Nasdaq ж демонструє зниження протягом трьох сесій протягом чотирьох останніх торгових днів. Винятком для нього стало лише 4 листопада, коли індекс скромно додав 0,02%.

Приводом для зниження, як в ході напередодні сесії, стала публікація чергової порції макроекономічних новин, які виявилися краще очікувань, а значить, потенційно наблизили можливість початку згортання стимулюючих заходів. Основною доповіддю стало повідомлення Міністерства торгівлі США. За переглянутими даними, валовий внутрішній продукт (ВВП) США в III кварталі 2013 р. порівняно з попереднім кварталом виріс на 3,6%. Результат перевершив прогнози аналітиків, адже вони очікували, що зростання економіки складе 3% у річному обчисленні. Попередні дані, опубліковані місяць тому, свідчили про зростання ВВП лише на 2,8% в перерахунку на річну динаміку. Зростання економіки став найшвидшим з I кварталу 2012 р., коли він склав 3,7%. Доповідь по кількості первинних вимог по виплаті допомоги з безробіття також став розчаруванням: за тиждень, що завершився 30 листопада 2013 р. показник знизився до 298 тис. Прогнозувалося підвищення до рівня 325 тис. вимог.

Явні ознаки поліпшення американської економіки можуть наблизити рішення про урізання стимулюючих заходів. Після настільки вражаючих макроекономічних новин рішення про скорочення стимулювання може бути прийнято вже через два тижні, на засіданні Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федрезерву.

Незадовго до початку торгового старту результати фінзвітності за квартал опублікували виробник одягу Jos. A Bank і Royal Bank of Canada. Чистий прибуток Jos. A Bank за підсумками III кварталу зросла на 2,3% і склала 13,6 млн дол., або 49 центів в перерахунку на акцію компанії. Роком раніше показник становив 13,3 млн дол., або 47 центів/акція. Виручка виросла на 6% - до 247,5 млн дол. проти прогнозованої виручки в 245 млн дол. Акції компанії закрили сесію зниженням на 0,8%. Звітність найбільшого в Канаді Royal Bank of Canada, папери якого торгуються в Нью-Йорку, також перевершила прогнози по прибутку. У той же час компанія повідомила, що її виконавчий директор Гордон Ніксон, який обіймав свою посаду більше 13 років, залишить компанію вже наступного літа. Папери Royal Bank of Canada на закритті торгів подешевшали на 0,9%.

Зростанням котирувань відзначилася високотехнологічна Apple. Її акції додали в ціні 0,5% після повідомлення про те, що компанія уклала угоду з китайською компанією China Mobile, яка спростить придбання iPhone для сотень мільйонів китайських споживачів.