ua en ru

Фондові торги в США 9 січня відкрилися "боковим" рухом провідних індексів

Фондові торги в США 9 січня 2014 р. відкрилися помірним різноспрямованим рухом провідних індексів з тенденцією швидше до зниження. На позитив грали дані від американського Мінпраці: кількість первинних заявок на допомогу з безробіття за тиждень після Різдва помітно скоротилася, що свідчить про скорочення кількості звільнень. На негатив - велика кількість слабкої корпоративної статистики.

З 29 грудня 2013 р. по 4 січня 2014 р. заявок на допомогу по безробіттю було подано 330 тис., що на 15 тис. менше, ніж за попередній тиждень і помітно навіть краще прогнозів аналітиків. На цьому тлі зменшилися побоювання трейдерів з приводу статистики від Мінпраці за грудень минулого року: рівень безробіття та кількість створених робочих місць в несільськогосподарських галузях (вийде 10 січня). Експерти очікують збереження безробіття на рівні 7%. З створенням нових вакансій все не так ясно. Приміром, економісти CNNMoney прогнозують показник на рівні 193 тис. робочих місць, а аналітики Reuters - на рівні 196 тис. Усе це дещо нижче, ніж 203 тис. вакансій, створених у листопаді 2013 р.

Надії на сильний з точки зору статистики місяць почали виправдовуватися вже напередодні: дослідницька фірма ADP випустила 8 січня звіт, згідно з яким кількість працюючих осіб у США збільшилася за підсумками грудня на 238 тис. Аналітики прогнозували, що даний показник виросте лише на 200 тис. Місяцем раніше приріст робочих місць склав 229 тис.

Крім того, напередодні Федеральний резерв США опублікував протокол наради свого Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC), на якому було прийнято рішення почати скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Незважаючи на побоювання гравців ринку за долю QE3 (висловлювалося припущення, що програму повністю згорнуто до кінця 2014 р.), в протоколі не виявилося нічого сенсаційного - лише прагнення регулятора до поступового, безболісного скорочення QE3.

З корпоративних новин - злетіли в ціні акції універмагу Macy's. Напередодні ввечері компанія оголосила про розробку плану скорочення витрат, який передбачає, крім іншого, скорочення 2,5 тис. робочих місць (приблизно 175 тис. чоловік майже 900 магазинах). До 17:35 за київським часом котирування macy's ростуть на 6,5%.

Навпаки, серйозно знижуються котирування двох ритейлерських мереж - Bed Bath & Beyond і Family Dollar. Ці компанії продемонстрували слабку корпоративну звітність, яка недотягнула до прогнозів ринкових аналітиків. До 17:35 за київським часом акції Bed Bath & Beyond дешевшають на 12,3%, а Family Dollar - на 6,8%. Третя велика мережа ритейлу, що опублікувала сьогодні результати своєї діяльності - Costco - рапортувала про зростання продажів в своїх магазинах, тому її котирування виросли на 17:35 за київським часом на 2,3%.

Продовжують дешевшати папери сервісу микроблогигна Twitter: більшість гравців ринку вважає їх переоціненими. За два місяці після IPO компанії її котирування виросли більш ніж в 2 рази, в даний момент ціна на акцію Twitter коливається трохи нижче рівня в 60 дол. Зниження до 17:35 за київським часом 9 січня становить 2,2%.

Котирування автогіганта Ford піднялися на 2,1% до 17:35 за київським часом після зробленого напередодні заяви його виконавчого директора Алан Муллалі про те, що той не має наміру покидати компанію заради роботи у високотехнологічній Microsoft. Котирування Microsoft знижуються до цього ж часу на 0,3%.

Станом на 17:35 за київським часом 9 січня 2014 р. індекс Dow Jones знижується на 22,12 пункту (-0,13%) - до 16440,62 пункту, індекс S&P незначно підвищується на 0,06 пункту (+0,01%) - до 1837,55 пункту, а індекс Nasdaq знижується на 4,86 пункту (-0,12%) - до 4160,75 пункту.