ua en ru

Фондові торги в США закрилися 19 листопада зниженням провідних індексів

Фондові торги в США завершилися 19 листопада 2013 р. зниженням провідних індексів в широкому розкиді - від "бічного" руху Dow Jones до зниження Nasdaq майже на 0,5%. Другий день поспіль американський ринок в ході сесії долає психологічно важливі бар'єри, але потім, до кінця торгів, "відскакує" від них вниз. Для індексу Dow це значення в 16000 пунктів, S&P - 1800 пунктів, а для високотехнологічного Nasdaq - 4000 пунктів. На думку більшості аналітиків, зниження на майданчиках на тлі наближення до багаторічним рекордів - наслідок побоювання трейдерів з приводу "перегріву" ринку.

Ці побоювання підтримує і культивує відомий фінансист, корпоративний рейдер та "інвестор-авантюрист" Карл Айкан. Напередодні він заявив про те, що зараз на ринку надувається чергова "мильна бульбашка". Таке висловлювання суперечить заяві заступника голови Федерального резерву США Джанет Йеллен, яка 14 листопада запевнила сенаторів з комісії по банкам, що "бульбашки" зараз немає, а якщо він і з'явиться, то ФРС жорстко припинить його зростання.

Як мінімум, за останні кілька тижнів тривалі ралі, змінювані короткостроковими і слабкими зниженнями, якраз і призвели до "перегріву" ринку, впевнений Айкан. За його словами, прибутку багатьох компаній забезпечені лише дешевими кредитами, а не реальної розумної роботою їх керівників. Айкан впевнений, що зворотна купівля акцій, а не їх прибутковість, є головним драйвером зростання ринків цінних паперів. Висловлювання деяких аналітиків на підтримку слів Айкана змушують трейдерів осаджувати самих себе і систематично переходити до фіксації прибутку.

На корпоративному фронті найважливішою новиною в ході торгів стало досягнення домовленості між Мінфіном США та банком J.P. Morgan Chase. Угода поклала кінець розслідування американських регуляторів щодо порушень банку при продажу цінних паперів, забезпечених іпотечними кредитами, які призвели до фінансової кризи 2007-2008 рр. J.P. Morgan Chase заплатить 13 млрд дол. штрафів та компенсацій, включаючи 4 млрд дол., які підуть на компенсацію шкоди, завданої ряду домовласників в результаті допущених банком порушень. Незважаючи на величезний розмір сплати, інвестори розглядають угоду як хороший знак для J.P.

Morgan, оскільки воно завершує тривалий розгляд влади з банком. За підсумками торгів котирування J.P. Morgan зросли на 0,7%. Підвищується і ринкова капіталізація компаній сектора: Bank of America (+1,9%), Citibank (+0,8%) і Wells Fargo (+0,4%).

Ще до відкриття сесії 19 листопада свої фінансові результати за липень-вересень 2013р. опублікувало кілька ритейлерських компаній.

По-перше, це мережа магазинів електроніки Best Buy. Компанія відзвітувала практично в повній відповідності з прогнозами аналітиків (продажі склали 9,36 млрд дол., чистий прибуток - 54 млн дол.). Однак заява керівників фірми про те, що серйозна конкуренція може призвести до зниження продажів у поточному кварталі, обвалило котирування Best Buy, в результаті - падіння на 11,0% за підсумками торгів.

Потім рітейлер спортивних товарів dick's Sporting Goods показав в III кварталі 2013 р. результати, хоч і приблизно порівнянні з даними попереднього року, проте помітно більш позитивні, ніж очікували експерти. Однак у результаті ринкова капіталізація компанії знизилася разом з ринком - на 0,4%.

Нарешті, це мережа магазинів з продажу товарів для будинку Home Depot. Фірма не тільки побив прогнози аналітиків, показавши за липень-вересень 2013 р. зростання чистого прибутку на 43% у річному вирахуванні, але і переглянула власні очікування від результатів за 2013 р. у бік підвищення. Враховуючи загальне зниження на торгової майданчику, ціна на акції Home Depot виросла досить непогано (+0,9%).

Великий виробник продуктів харчування, включаючи популярні супи, Campbell Soup відзвітував за липень-вересень 2013 р. досить невдало. Чистий прибуток за цей період в річному численні знизився на 30% - до 172 млн дол. Як підсумок - серйозне "просідання" ринкової капіталізації (-6,2%).

Незважаючи на те, що акціонери Nokia все ж погодилися з продажем відділу по виробництву мобільних апаратів компанії Microsoft, котирування обох фірм знизилися: Microsoft - на 0,5%, а Nokia - на 3,2%.

За підсумками торгової сесії 19 листопада 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 8,99 пункту (-0,06%) - до 15967,03 пункту, індекс S&P знизився на 3,66 пункту (-0,20%) - до 1787,87 пункту, а індекс Nasdaq - на 17,51 пункту (-0,44%) - до 3931,55 пункту.