ua en ru

Фондові торги в США закрилися 4 грудня різноспрямовано

Фондові торги в США завершилися 4 грудня 2013 р. боковим різноспрямованим рухом в межах 0,2%, переважно в "червоній" зоні. Останні кілька торговельних сесій можна проілюструвати фрази "чим краще, тим гірше": на тлі позитивних макроекономічних звітів ростуть побоювання інвесторів за долю програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Чим більше успіхів буде демонструвати американська економіка, тим швидше Федрезерв США візьметься за скорочення стимулюючої програми.

До речі, за підсумками "антиралли" останніх днів індексу високих технологій Nasdaq єдиний з трьох раніше знаходиться вище свого психологічного бар'єру в 4000 пунктів. Dow Jones і S&P 500 же знову "відкотилися" за значення 16000 і 1800 пунктів відповідно, яких вони з працею досягли в кінці листопада.

Отже, перед відкриттям торгів вийшов звіт незалежного провайдера даних ADP про зайнятість населення в США за листопад 2013 р. Жовтневі результати по зайнятості, опубліковані Міністерством праці США, що відобразили приріст нових робочих місць у кількості 204 тис., здивували багатьох експертів. Зокрема, за даними ADP, приріст робочих місць становив лише 130 тис. Тому інвестори з нетерпінням чекали сьогоднішнього доповіді, щоб зрозуміти, чи були дані за жовтень щасливою випадковістю або ринок праці дійсно буде рости найближчим часом прискореними темпами. Аналітики припускали, що за листопад дані ADP покажуть приріст в 160-175 тис. робочих місць.

У підсумку результати приголомшили гравців ринку. Переглянутий жовтневий показник склав 184 тис. нових робочих місць (проти 130 тис., як передбачалося раніше). Попередні дані ADP за листопад 2013 р. - 215 тис. приросту. Знаючи про те, що керівництво ФРС США уважно спостерігає за ринком праці, інвестори побоюються, що урізання QE3 може статися вже через два тижні, на засіданні Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федрезерву.

Через півгодини після відкриття торгової сесії стали відомі дані з продажу житлових будинків на первинному ринку в США за жовтень і відразу за вересень 2013 р. Затримка з вересневим доповіддю була викликана "шатдауном" американського держапарату. Ці вересневі дані виявилися маловыразительны: продажі нових будинків знизилися на 6% до серпня. Проте в жовтні 2013 р., як з'ясувалося, цей показник злетів на 25% до вересня і склав 44 тис. проданих на первинному ринку будинків. За підрахунками аналітиків Reuters, це найсильніший зростання показника з весни 1980 р.

З корпоративних новин варто відзначити повідомлення рітейлера J.C.Penney Co., який заявив, що онлайн-продажі компанії в минулому місяці виросли мінімум на 10% в річному численні, проте компанія не надала точних показників. Такі дані мало надихнули інвесторів. У результаті ринкова капіталізація J.C.Penney, найгіршою компанії в лістингу S&P 500 в цьому році, знизився за підсумками сесії на 4,5%.

Котирування найбільшого в США оператора мобільного зв'язку AT&T знизилися на 0,4% за підсумками торгів після пониження банком J.P.Morgan прогнозу по акціях компанії до "нейтрального" до "вище ринку", прокоментувавши це рішення тим, що темпи зростання абонентів мобільного зв'язку будуть відставати від розвитку індустрії в цілому. Банк також повідомив, що потенційні угоди по злиттю і поглинанню в Європі можуть порушити управління компанією.

Навпаки, серед "гейнери" минулої сесії (компанії, чиї котирування закрилися глибоко в плюсі) варто виділити виробника тракторів, навантажувачів та іншої сільгосптехніки Deere. Акції компанії виросли в ціні на 3,2% після звістки про підготовку зворотному викупі великого числа акцій керівництвом фірми.

Плани скорочення робочих місць витягли в "зелену" зону і котирування відомого виробника оргтехніки Hewlett-Packard. Компанія оголосила про намір в найближчому майбутньому скоротити кількість персоналу у своєму британському відділенні на 1,1 тис. осіб, на тлі чого ринкова капіталізація HP зросла до кінця сесії 4 грудня на 2,3%.

Поступово підбирається до важливого рубежу в 50 дол. ціна на одну акцію Facebook. Компанія Марка Цукерберга збільшила свою ринкову капіталізацію на тлі чуток про можливе включення її котирувань в лістинг S&P 500. Акції Facebook подорожчали до кінця сесії на 4%, досягнувши вартості 48,62 дол. за штуку. З початку 2013 р. зростання котирувань компанії склав і зовсім 82%.

За підсумками торгової сесії 4 грудня 2013 р. індекс Dow Jones знизився на 24,85 пункту (-0,16%) - до 15889,77 пункту, індекс S&P знизився на 2,34 пункту (-0,13%) - до 1792,81 пункту, зате індекс Nasdaq піднявся на 0,80 пункту (+0,02%) - до 4038,00 пункту.