ua en ru

Фондові торги в Японії 10 грудня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,25%

Фондові торги в Японії 10 грудня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,25% - провідний японський індекс дещо здав позиції на тлі фіксації гравцями прибутку. За всю торговельну сесію він так і не покинув "червоного" поля.

За поточний рік Nikkei додав більше 52%, і 2013 р. може стати для індексу кращим з 1972 р. Торги напередодні індекс закрив підвищенням на 2,3%, що стало його кращим днем за останні три місяці. Приводом для цього стали як сильні макроекономічні дані з США, де рівень безробіття виявився нижче прогнозованого, так і просідання ієни. Незважаючи на зниження, інвестори вважають, що у Nikkei є всі шанси, щоб досягти рекорду 1972 р.

Один з важковаговиків індексу Nikkei - мобільний оператор SoftBank Corp., акції якого за результатами попередніх торгів подорожчали на 2,2%, дещо здав позиції. За результатами торгів 9 грудня, як і за даними за весь рік, мобільний оператор залишається першим серед компаній у лістингу індексу Nikkei. За рік його папери зросли в ціні більш ніж на 180%.

У секторі великих експортерів спостерігається деяке затишшя. Так, котирування паперів Toyota Motor Corp. знизилися на 0,5%, акції Honda Motor Co. Ltd. втратили в ціні 1,05%, а ринкова капіталізація Hitachi Ltd. скоротилася на 0,4%.

Котирування акцій японського відділення американської корпорації Yahoo Japan продовжили впевнене зростання, розпочатий ще напередодні. За результатами завершених торгів папери компанії подорожчали на 5,5%, а сесією раніше додали до вартості 6,4%, досягнувши двомісячного максимуму. Приводом для зростання стали новини від аналітиків банку Goldman Sachs, які підвищили рекомендації по паперах компанії з "нейтрально" до "купувати", а також внесли папери Yahoo Japan в список цінних паперів, рекомендованих до "впевненому придбання".

За підсумками торгів 10 грудня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,25% і склав 15611,31 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,23 ієни і склав на закритті фондових торгів 103,31 ієни/дол.