ua en ru

Фондові торги в Японії 10 січня закрилися помірним зростанням індексу Nikkei - на 0,2%

Фондові торги в Японії завершилися невеликим зростанням індексу Nikkei на 0,20%.

Фондові торги в Японії завершилися невеликим зростанням індексу Nikkei на 0,20%. Ринки всього світу, не виключаючи і токійську біржу, балансують на рівні відкриття, чекаючи даних по ринку праці США.

В цілому, за цей тиждень індекс Nikkei знизився на 2,8%. У зв'язку з цим доречно говорити про те, що інвестори до 10 січня впоралися з початковим хвилюванням і зайняли вичікувальну позицію.

Сьогоднішній доповідь Мінпраці США може дати хороше уявлення про стан найбільшої економіки світу. Звіт складається з декількох частин. Перша з них - безробіття за грудень 2013 р. Аналітики вважають, що її рівень не зміниться і складе 7%, що і в листопаді 2013 р. Друга частина - це розмір середньої погодинної оплати праці американців. Тут також не очікується сюрпризів - листопадова тенденція до підвищення на 0,2% (у місячному обчисленні), найімовірніше, буде продовжена і в грудні.

Доповідь також представить дані по створенню робочих місць в несільськогосподарських галузях економіки США. Якщо в листопаді 2013 р. показник склав 203 тис. вакансій, очікується, що зараз він буде дорівнює 195 тис. Тим не менш, самі експерти ринку вважають, що ця цифра цілком здатна "перевалити" за 200 тис.: вийшли два дні тому дані агентства ADP показали, що за грудень 2013 р. приріст робочих місць склав 238 тис. нових вакансій. Це набагато вище і листопадових результатів, і очікувань аналітиків.

Якщо говорити про внутрияпонских новинах, котирування компанії Fast Retailing зросли на 3,3% після публікації корпоративного звіту, який перевищив очікування аналітиків. Збільшення прибутку в останньому кварталі 2013 р. стало наслідком зростання продажів у флагманської для Fast Retailing мережі маганинов Uniqlo.

На 1,6% знизилася ринкова капіталізація Mitsubishi Materials після вибуху на одній з фабрик компанії напередодні. Тоді в результаті НП на виробництві кремнієвих матеріалів загинули п'ять осіб, десятки отримали поранення. На 2,4% "просіли" котирування Sumco Corp. - основного покупця товарів Mitsubishi Materials.

Беззаперечним лідером сесії в Токіо стала фармацевтична компанія Dainippon Sumitomo Pharma. Акції компанії подорожчали на 16,7% - до десятирічного максимуму - після звістки про те, що фірма, спільно з американською Intercept Pharmaceuticals, проведе фінальні випробування нового ліки від захворювань печінки. Попередні дослідження підтвердили високу ефективність препарату.
Крім Dainippon Sumitomo Pharma, в трійці лідерів за підсумками сесії 10 січня 2014 р. в Токіо знаходяться автоконцерн Mazda Motor (+6,8%) і виробник електроніки NEC (+6,3%).

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити компанію Sony (-3,1%), розробника антивірусів Trend Micro (-3,0%) і виробника промислових роботів FANUC (-2,8%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися переважно в "зеленій" зоні. Акції Nissan Motor подорожчали на 1,1%, котирування Mitsubishi Motors знизилися на 0,4%, ціна паперів Toyota Motor зросла на 0,3%, а ринкова капіталізація Honda Motor піднялася на 0,1%.

За підсумками торгів 10 січня 2014 р. індекс Nikkei піднявся на 0,20% і склав 15912,06 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,03 ієни і склав на закритті фондових торгів 104,92 ієни/дол.