ua en ru

Фондові торги в Японії 11 листопада закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,3%

Індекс Nikkei - ключовий індикатор Токійської фондової біржі виріс за підсумками торгової сесії 11 листопада на 1,3%. Настільки впевнене початок тижня спровокував несподівано сильний доповідь про рівень безробіття і кількості нових робочих місць в американській економіці, опублікований Міністерством праці США 8 листопада. Кількість нових робочих місць в жовтні 2013 р. зросла на 204 тис., що майже в два рази перевищило прогнозований раніше зростання на 125 тис. робочих місць. Ці дані стали причиною падіння курсу ієни до долара, що відбилося на котируваннях японських компаній-експортерів.

У той же час активність гравців на токійській майданчику викликана возродившимися побоюваннями, що Федеральна резервна система США може прийняти рішення про згортання програми QE (кількісного пом'якшення). За підсумками торгів 11 листопада 154 компанії, включених в Nikkei, завершили сесію в "зеленій" зоні, що і стало причиною впевненого росту індексу.

Так, папери виробника промислового електронного обладнання Tokyo Electron подорожчали на 2,5%, а виробник електронних вимірювальних і тестових приладів Advantest Corp.. додав у вартості 2,7%. Японські автовиробники також завершили 11 листопада у плюсі: Honda Motor - +1,8%, Mitsubishi Motor - +0,4%, Nissan Motor - +1,6%, Toyota Motor - +0,8%.

У той же час котирування виробника фототехніки Olympus Corp. знизилися на 2,3% після публікації даних з операційного прибутку за II квартал, які, хоча перевищили цільові орієнтири компанії, але виявилися нижче ряду прогнозів.

Серед лідерів зростання закрилася торгової сесії опинилися виробник годинників та електроніки Citizen Holdings (+7,1%), компанія-постачальник ІТ-рішень, напівпровідників і електронних компонентів Yokogawa Electric Corporation (+6,1%) і виробник важкої промислової і сільськогосподарської техніки Kubota Corp. (+5%).

Топ-три компанії "червоної" зони склали: виробник оптоволоконних кабелів Furukawa Electric (-7,4%), девелопер і оператор нерухомості Tokyo Tatemono (-5,4%) і виробник підшипників NTN Corp. (-5,1%).

За підсумками торгів 11 листопада 2013 р. індекс Nikkei виріс на 183,04 пункту (+1,3%) і склав 14269,84 пункту.

Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,16 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,01 ієни/дол.