ua en ru

Фондові торги в Японії 13 грудня закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,4%

Фондові торги в Японії закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,4%. Токійський індекс повернувся до зростання після триденного зниження на тлі рекордно ослаблій за останні півроку ієни проти долара.

Слабкість ієни обумовлена сильними даними за обсягом роздрібних продажів у США за листопад 2013 р., які, згідно з опублікованою напередодні доповіддю Мінторгу США, виросли на 0,7%. Як і очікувалося, розпродажі на День подяки призвели до помітного підвищення показника, перевершивши навіть очікування експертів.

Значні показники по роздрібних продажах відновили побоювання про можливе скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3). Рішення про те, зберігати поточний обсяг програми чи ні, приймає Комітет з операцій на відкритому ринку (FOMC) Федеральної резервної системи (ФРС) США. Наступне засідання FOMC пройде зовсім скоро - 17-18 грудня 2013 р. Проте останні два тижні приходили досить позитивні новини за станом американського ринку праці та економіки в цілому. Трейдери побоюються, що урізання QE3 не буде відкладено хоча б до весни 2014 р., а відбудеться вже наступного тижня.

Слабка ієна традиційно сприяє зростанню японського ринку, оскільки істотно поліпшує фінансові показники орієнтованих на експорт компаній. Аналітики впевнені, що Nikkei зараз знаходиться на шляху до кращого результату річного зростання з 1972 р. З початку 2013 р. підігрівається агресивної фіскальної і монетарної стимуляцією Nikkei вже зріс на 47,5%, що стало кращим результатом серед ключових індексів азіатських торгових майданчиків.

Акції компаній-експортерів у більшості сильно виросли в ціні протягом сесії. Важкоатлет торгової площадки - компанія Fast Retailing - оператор роздрібних магазинів, серед яких і присутня в Росії мережа магазинів одягу Uniqlo, додала в ринковою вартістю 2,4%.

Також були затребувані папери виробника промислових роботів Fanuc компанії Corp. (+1,4%), виробника магнітофонних плівок і більш сучасних носіїв даних TDK Copr. (+1,1%) і автовиробника Mazda Motor (+2,7%). Втім, не всі японські автомобільні компанії завершили сесію в "зеленій" зоні: папери Nissan Motor втратили у вартості 0,5%, а котирування Mitsubishi Motors знизилися на 0,8%.

Цінні папери хімічної компанії Nitto Denko Corp. відновилися в ціні після вчорашнього рекордного за 11 місяців падіння на 19%, викликаного скороченням компанією свого річного прогнозу з операційного прибутку на 26%. Сьогодні її акції подорожчали на 0,8%. Компанія виробляє різні хімічні матеріали, які в тому числі використовує Apple Inc. для виробництва екранів своїх планшетних пристроїв, а її слабкі фінансові результати обумовлені падінням продажів екранів для смартфонів і ТБ-панелей.

За підсумками торгів 13 грудня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 0,4% і склав 15403,11 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,18 ієни і склав на закритті фондових торгів 103,76 ієни/дол.