ua en ru

Фондові торги в Японії 13 березня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,10%

Фондові торги в Японії 13 березня 2014 р. закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,10%.

Фондові торги в Японії 13 березня 2014 р. закрилися зниженням індексу Nikkei на 0,10%. Нинішня торгова сесія в Токіо почалася досить оптимістично, однак негативну динаміку японському ринку акцій надали макроекономічні новини про стан китайської економіки.

Перші ознаки занепокоєння інвесторів з'явилися ще 9 березня після публікації даних по експорту КНР за лютий, який знизився на 18,1% у річному обчисленні. Сьогодні незадовго до завершення торгів на японській фондовій біржі були опубліковані дані по рівню промислового виробництва в Китаї за січень 2014 р.: показник не виправдав очікувань аналітиків і знизився на 8,6% у річному обчисленні. Також виявився нижче прогнозу зростання роздрібних продажів в січні: всупереч прогнозам на рівні 13,5%, показник в КНР виріс лише на 11,8%.

Втім, в самій Японії також були опубліковані деякі макроекономічні показники, зокрема дані щодо обсягів замовлень на продукцію машинобудування в січні. Показник зріс на 23,6% у річному вирахуванні, що перевершило консенсус-прогноз на рівні 18,8%.

Сильний приріст замовлень на продукцію машинобудування допоміг котируванням металургійних компаній трохи відіграти свої позиції: напередодні вони особливо сильно "просіли", однак сьогодні, як і раніше, багато з них залишаються у "червоній зоні". За підсумками нинішньої торгової сесії папери Nisshin Steel Holdings подешевшали на 0,4%, ринкова капіталізація Nippon Steel&Sumitomo Metal не змінилася, котирування Sumitomo Metal Mining впали на 1,3%, а ринкова капіталізація JFE Holding знизилася лише на 0,3%, акції Dowa Holdings Co. втратили в ціні 1,5%.

Ієна продовжує зміцнюватися щодо долара, що призводить до зниження виручки і ринкової капіталізації японських компаній-експортерів. У зв'язку з цим акції більшості автовиробників сьогодні дешевшають: котирування Toyota Motor Corp. знижуються на 0,4%, папери Honda Motor Co. подешевшали майже на 1,2%, а ринкова капіталізація Nissan Motor знизилася на 0,7%.

Акції одежного рітейлера Fast Retailing, який управляє представленої в Росії мережею магазинів Uniqlo, подешевшали на 0,2%, в той час як один з важковаговиків Токійській біржі - японський телекомунікаційний гігант Softbank - додав в ринковій капіталізації 1,7%.

За підсумками торгів 13 березня 2014 р. індекс Nikkei знизився на 0,10% і склав 14815,98 пункту. Долар США опустився на 0,06 ієни, курс становить 102,67 ієни/дол.