ua en ru

Фондові торги в Японії 14 березня закрилися падінням індексу Nikkei на 3,30%

Фондові торги в Японії 14 березня закрилися падінням індексу Nikkei на 3,30%. Японські інвестори, як і їх колеги по всьому світу, налаштовані досить песимістично на тлі української кризи, а також у зв'язку з негативними макроекономічними даними з Китаю.

Фондові торги в Японії 14 березня закрилися падінням індексу Nikkei на 3,30%. Японські інвестори, як і їх колеги по всьому світу, налаштовані досить песимістично на тлі української кризи, а також у зв'язку з негативними макроекономічними даними з Китаю.

Раніше були оприлюднені дані по експорту країни, які стали великим розчаруванням для інвесторів, а також інформація про першbq корпоративний дефолт за всю історію КНР. Трохи пізніше з'явилися свіжі макроекономічні дані, які також не додали оптимізму інвесторам. Згідно з доповіддю статистичного відомства КНР, обсяг промвиробництва в країні за січень зріс в річному обчисленні лише на 8,6%. Місяцем раніше показник виріс на 9,7%, а очікуваний ріст повинен був скласти 9,5%. Роздрібні продажі в Китаї в січні в річному численні виросли на 11,8% проти прогнозованого зростання на 13,5%. Достатня слабка макроекономічна статистика наштовхує інвесторів на думку про уповільнення темпів відновлення другої за величиною економіки світу.

Ще однією проблемою, що створює негативний торговий фон, залишається ситуація d Україні. Крим готується провести референдум, однак США і Європа не сприймають такої можливості, вважаючи цей крок порушенням законодавства як самої України, так і міжнародних законів. Вважаючи дії Росії відкритою агресією і спробою анексії Криму, Європа наполягає на поетапному введенні санкцій. Вона впевнено говорить про перспективу запровадження другого етапу санкцій щодо Росії у разі проведення референдуму.

Негативний вплив на хід торгів зробила і єна, дещо зміцніла відносно долара, що відразу вплинуло на котирування крупних експортерів, орієнтованих переважно на зарубіжні ринки.

Котирування Toyota Motor на цьому тлі знизилися на 3%, папери Nissan Motor Co. подешевшали на 1,8%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. знизилася на 3,1%.

Папери виробника фототехніки Ricoh Co. Ltd. втратили в ціні 5,2%, ринкова капіталізація Fujifilm Holdings скоротилася на 3,7%, папери Panasonic Corporation втратили в ціні понад 3,6%.

Компанії будівельного сектора також відзначилися зниженням котирувань. Папери Taisei Corp. втратили 3,3% від вартості, ринкова капіталізація Kajima Corp. скоротилася на 2,3%, котирування Obayashi Corp.. знизилися на 2,9%, а папери Shimizu Corp. поворуши на 4,7%.

За підсумками торгів 14 березня 2014 р. індекс Nikkei знизився на 3,30% і склав 14327,66 пункту. Долар США опустився на 0,98 ієни, курс становить 101,69 ієни/дол.