ua en ru

Фондові торги в Японії 20 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,15%

Фондові торги в Японії 20 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,15%.

Фондові торги в Японії 20 лютого закрилися зниженням індексу Nikkei на тлі попередніх даних щодо індексу ділової активності в обробній промисловості Китаю, що розчарували інвесторів. Ключовий індекс Токійської фондової біржі знижується протягом другого дня поспіль.

Індекс ділової активності (PMI) в обробній промисловості Китаю, що публікується банком HSBC, в лютому 2014 р., за попередніми даними, склав 48,3 пункту, що виявилося істотно нижче консенсус-прогнозу аналітиків на рівні 49,4 пункту. Лютневе значення показника опустилося до найнижчого рівня за останні 7 місяців. У січні 2014 р. показник склав 49,5 пункту.

З 225 компаній, що входять в індекс Nikkei, котирування 215 знизилися за підсумками торгової сесії. Топ "лузерів" очолили папери виробника промислового устаткування OKUMA Corp. (-5,7%), важкої індустріальної техніки Furukawa (-5,2%) і виробника феронікелю та нержавіючої сталі Pacific Metal (-5%).

Істотно знизилася вартість акцій енергетичної компанії Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) - на 2,4%. На динаміку котирувань TEPCO - оператора сумно відомої АЕС "Фукусіма-1" - безсумнівно, вплинуло повідомлення компанії про те, що з резервуара аварійної АЕС витекло понад 100 т радіоактивної води.

На папери японських компаній-експортерів традиційно впливає динаміка курсу ієни по відношенню до долара. Враховуючи тривале зміцнення національної японської валюти, ринкова вартість експортерів знижується, Так, папери виробників техніки підтримують спадний тренд: акції Sony Corp. дешевшають всього на 0,4%, у той час як папери Panasonic Corp. знижуються в ціні на 1,8%, а виробника фототехніки Canon Inc. - на 1,7%.

Котирування автовиробників також падають: Toyota Motor - на 0,9%, Honda Motor - на 2,7%, а Nissan Motor - на 2,6%.

За підсумками торгів 20 лютого 2014 р. індекс Nikkei знизився на 2,15% і склав 14449,18 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,42 ієни і склав на закритті фондових торгів 101,90 ієни/дол.