ua en ru

Фондові торги в Японії 3 квітня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,84%

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні на позитивній хвилі - індекс Nikkei додав 0,84% і досяг тритижневого максимуму.

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні на позитивній хвилі - індекс Nikkei додав 0,84% і досяг тритижневого максимуму. Падіння ієни, позитивні макроекономічні дані з Китаю та США привели до того, що "ралі" на Токійській біржі триває вже сьому сесію поспіль.

Якщо промисловість КНР третій місяць скорочується, викликаючи побоювання інвесторів, то положення в сфері послуг країни стабільно поліпшується. Сьогодні банк HSBC представив переглянутий індекс ділової активності по цьому сегменту китайської економіки. У березні показник зріс з 51 пункту до 51,9 пункту, що означає динамічне розширення сфери послуг. Враховуючи нову політику керівництва КНР щодо переведення економіки з експортної орієнтації на внутрішнє споживання, такі дані PMI у сфері послуг є, безумовно, позитивним сигналом.

Крім того, японські трейдери з оптимізмом сприйняли й інші новини з континенту. Так, напередодні китайська влада заявила про плани продажу облігацій на 24 млрд долл. для розвитку залізничної мережі країни і підтримки податкових пільг для малого бізнесу. В очікуванні нових контрактів, впевнено почувають себе японські будівельні фірми, чиї котирування помітно зростають.

З американських новин, напередодні була опублікована доповідь агентства ADP за рівнем зайнятості в США, який, як вважається, передбачає офіційний звіт Мінпраці, очікуваний в цю п'ятницю. У березні кількість зайнятих у приватному секторі громадян збільшилась на 191 тис. проти очікуваних 195 тис. Але це все одно вище лютневих 178 тис. (переглянуто з 139 тис.).

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли фармацевтична компанія Terumo (+3,9%), телекомунікаційний холдинг COMSYS (+3,7%) і виробник комерційних автомобілів (вантажівки і автобуси) Hino Motors (+2,9%).

Найсильніше в "червону" зону за підсумками сьогоднішньої сесії пішли виробник електроніки Mitsumi Electric (-2,6%), хімічний концерн Tokai Carbon (-2,6%) і виробник електромоторів і робототехніки Yaskawa Electric (-2,4%).

Торги по акціях японських автовиробників закрилися різноспрямовано. Цінні папери Toyota Motor знизилися в ціні на 0,1%, акції Nissan Motor подорожчали на 0,4%, котирування Mitsubishi Motors знизилися на 0,7%, а ринкова капіталізація Honda Motor збільшилася на 1%.

За підсумками торгів 3 квітня 2014 р. індекс Nikkei виріс на 0,84% і склав 15071,88 пункту. Ієна ослабла на 0,1% до долара і впав до двомісячного мінімуму, курс становить 103,96 ієни за 1дол.