ua en ru

Фондові торги в Японії 3 березня закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,27%

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні помітним зниженням індексу Nikkei на 1,27%.

Фондові торги в Японії закрилися сьогодні помітним зниженням індексу Nikkei на 1,27%. Серед причин скорочення японського ринку - геополітична криза на Україні та подальше зниження ділової активності в Китаї. Додатковий тиск на ринок чинила ієна дорожчає, курс якої виріс до місячного максимуму.

На ринки акцій по всьому світу негативно впливає ситуація на Україні в цілому і в Криму зокрема. 1 березня президент Росії Володимир Путін отримав від верхньої палати парламенту право на введення військ на територію України на період стабілізації обстановки в країні. Рішення російської влади зустріла серйозний опір світових держав. Так, протягом вихідних всі учасники "Великої вісімки", крім Росії, призупинили свою підготовку до саміту клубу, який повинен пройти влітку 2014 р. в Сочі.

Вже в ході торгової сесії в Токіо прийшли дані по індексу ділової активності (PMI) в Китаї. Спочатку свій звіт за індексом у сфері послуг опублікувала державна Федерація логістики та постачання КНР. Лютневий показник помітно зріс - до 55 пунктів з січневих 53,4 пункту. Однак потім банк HSBC надав дані PMI вже в обробній промисловості. У лютому він впав ще на один пункт - до 48,5 пункту.

Місяць тому падіння цього PMI нижче позначки в 50 пунктів (що означає скорочення ринку) вже призводило до зниження на світових майданчиках і обвалу валют країн. Однак зараз падіння фондових індексів, швидше за все, не станеться: сьогоднішня заява HSBC підтверджує попередні дані про 48,5 пункту, які банк опублікував раніше.

Серед компаній лістингу Nikkei найсильніше в "плюс" пішли хімічна корпорація Tosoh (+2,3%), автовиробник Honda Motor (+1,7%) і виробник електроніки Kyocera (+1,3%).

Трьома компаніями, чиї котирування знаходяться найсильніше в "червоній" зоні за підсумками сьогоднішньої сесії, є фармацевт Astellas Pharma (-4,8%), виробник электрокомпонентов Alps Electric (-3,9%) і металургійний концерн Furukawa (-3,8%).
Торги по акціях японських автовиробників, крім котирувань Honda, закрилися в "червоній" зоні. Цінні папери Toyota Motor знизилися в ціні на 1,1%, акції Nissan Motor подешевшали на 0,7%, котирування Mitsubishi Motors знизилися на 1%.

За підсумками торгів 3 березня 2014 р. індекс Nikkei знизився на 1,27% і склав 14652,23 пункту. Долар США знизився на 0,08 ієни, курс становить 101,45 ієни/дол.