ua en ru

Фондові торги в Японії 31 березня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,9%

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,9%.

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,9%. Спочатку індекс обіцяв продемонструвати ще більш значне зростання, проте слабка макроекономічна статистика його обмежила.

Опубліковані сьогодні попередні дані по зростанню рівня промвиробництва в Японії в лютому розчарували інвесторів і аналітиків, викликавши побоювання про стан японської економіки в цілому. Показник знизився на 2,3% в порівнянні з січнем, тоді як аналітики прогнозували зростання на 0,3%.

Тим часом 1 квітня в Японії починається новий фіскальний рік, що буде також відзначено зростанням податку на продаж до 8% з нинішніх 5%. У зв'язку з цим аналітики вважають, що японському Центробанку доведеться збільшити обсяги стимулювання економіки, щоб намічене зростання зберегло свої темпи.

На цьому тижні трейдери у всьому світі також очікують ряду важливих заяв. По-перше, сьогодні глава Федеральної резервної системи США Джанет Йеллен має виступити з промовою. Інвестори очікують, що її виступ прояснить терміни підвищення базової навчальної ставки. З іншого боку, 3 квітня відбудеться засідання Європейського центрального банку, на якому, на думку багатьох економістів, може бути прийняте рішення про подальше пом'якшення монетарної політики з тим, щоб відвести навислу над єврозоною загрозу інфляції.

Експортери протягом сесії істотно зміцнили свої позиції на тлі слабкого прибутку, незважаючи на те, що під кінець торгів ієна зміцнила свій курс по відношенню до долара. Папери автовиробників здебільшого закрилися в "зеленій" зоні: котирування Nissan Motor виросли на 2,2%, акції Honda Motor подорожчали на 2,3%, ринкова капіталізація Mitsubishi Motors також зросла на 2,2%, папери Toyota Motors зросли в ціні на 0,7%, а котирування виробника комплектуючих для автомобільної та авіаційної техніки Fuji Heavy Industries підскочили на 3,4%.

Папери Aeon Co. подорожчали на 1,5% після повідомлення в японській діловій газеті Nikkei про те, що оператор мережі супермаркетів запустить сервіс мобільних послуг для смартфонів, тарифи якого будуть як мінімум удвічі нижче, ніж в середньому у японських операторів.

За підсумками торгів 31 березня 2014 р. індекс Nikkei виріс на 0,90% і склав 14827,83 пункту. Долар США знизився на 0,03 ієни, курс становить 102,84 єни за 1 дол.