ua en ru

Фондові торги в Японії 4 грудня закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,17%

Фондові торги в Японії закрилися зниженням індексу Nikkei на 2,17%. Провідний японський індекс відступив від пікового значення за шість років на тлі фіксації прибутку гравцями, а також у зв'язку з деяким посиленням ієни по відношенню до долара напередодні звіту по безробіттю США за листопад, публікація якого запланована на поточний тиждень.

Макроекономічні новини із США мають ключове значення: саме ці дані дозволять гравцям судити про подальші кроки Федеральної резервної системи (ФРС) США в питанні скорочення програми "кількісного пом'якшення". Гарні дані по американському ринку праці можуть підштовхнути ФРС до початку урізання стимулюючих заходів, у той час як погані і неоднозначні цілком можуть відстрочити прийняття рішення.

На тлі деякого побоювання гравців, продиктованого поточними умовами, інвестори не упускають шансу придбати папери компаній з сильним прогнозом, наприклад таких, як виробник електронних компонентів з Кіото Murata Manufacturing Co. Ltd. Акції Murata Manufacturing Co. Ltd. за підсумками торгів втратили 0,9% від вартості.

Японська ієна відступила від мінімального за шість років показника свого курсу щодо долара, а також чотирирічного мінімуму по відношенню до євро.

У зв'язку з цим Nikkei, традиційно проседающий на тлі зміцнення ієни, в ході торгів відступив від позначки в 15552,56 пункту, стала її піковим значенням на закриття з грудня 2007 р.

Під основний удар традиційно потрапили великі експортери, які винятково чутливо реагують на зміну курсу національної валюти. Папери автовиробника Toyota Motor Corp. втратили в ціні 1,7%, ринкова капіталізація конкуруючої Honda Motor Co. Ltd. скоротилася на 1,6%, папери гіганта Fuji Heavy Industries просіли в ціні на 2,6%, котирування Mazda Motor Corp. знизилися на 2,5%, а акції Nitto Denko Corp., яка є постачальником для компанії Apple, втратили 3,2% від вартості. Папери рітейлера Fast Retailing Co. Ltd. втратили в ціні 1,9%. Раніше компанія повідомила про підвищення листопадового показника порівнянних магазинних продажів в своєму підрозділі з продажу одягу casual на 7,7%.

На поточний день нинішнього року найсильніші позиції в рейтингу компаній, що входять в індекс Nikkei, демонструють папери автовиробника Mazda Motor. Другу строчку рейтингу займає мобільний оператор SoftBank Corp. На третьому місці закріпилася японська корпорація Fuji Heavy Industries. Папери SoftBank Corp. подешевшали на 1,6%.

За підсумками торгів 4 грудня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 2,17% і склав 15407,94 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,76 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,54 ієни/дол.