ua en ru

Фондові торги в Японії 5 лютого завершилися зростанням індексу Nikkei на 1,23%

Фондові торги в Японії 5 лютого 2014 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,23%.

Фондові торги в Японії 5 лютого 2014 р. завершилися підвищенням індексу Nikkei на 1,23%. Тим не менш Nikkei відзначився досить високою волатильністю, і в ході торгової сесії провідний індекс країни висхідного сонця опускався нижче позначки 14000 пунктів вперше з жовтня 2013 р.

Увагу інвесторів було сфокусовано на таких компаніях, як Panasonic і Toyota Motor, які трохи раніше опублікували свої квартальні звіти.

Ринкова капіталізація Panasonic Corp. за підсумками торгової сесії виріс на 19%. Динаміка паперів компанії в ході сесії виявилася кращою з 1974 р. на тлі того, що прибуток Panasonic в III кварталі фінансового року виявилася істотно вище прогнозованого аналітиками. Чистий прибуток виробника електроніки зросла на 20% - до 73,7 млрд ієн (730 млн дол.), що виявилося істотно вище прогнозованого аналітиками прибутку.

Інший виробник електроніки - компанія Hitachi також підвищила власний прогноз по прибутку, на тлі чого ринкова капіталізація компанії за підсумками торгової сесії виросла на 2,8%.

Котирування Sony, які раніше виявилися під тиском інформації про зниження рейтингу компанії агентством Moody's, піднялися на 4,6%, після того як стало відомо про переговори Sony з інвестфондом Japan Industrial Partners про продаж збиткового підрозділу Sony з виробництва персональних комп'ютерів. Раніше інвестори почали продавати папери компанії після повідомлення, що Sony нібито веде переговори з китайської Lenovo про створення спільної компанії з випуску персональних комп'ютерів.

Інші компанії сектора відзначилися наступною динамікою: ринкова капіталізація Canon Inc. зросла на 0,6%, папери Ricoh Co. Ltd. подорожчали на 0,8%, а котирування Fujifilm Holdings піднялися на 2,7%.

Котирування Toyota Motor піднялися на 6% після повідомлення автовиробника про підвищення власного прогнозу операційного прибутку на фінансовий рік, що завершується в кінці березня 2014р., до рекордних 2,4 трлн ієн (23,67 млрд дол.).

Інші автовиробники відзначилися здебільшого висхідною динамікою: ринкова капіталізація Nissan Motor Co. виросла на 2,3%, папери Honda Motor Co. подорожчали на 1,6%, а ринкова капіталізація Mazda Motor Corp. збільшилася на 3,3%.

Тим часом котирування японської металургійної компанії Kobe Steel Ltd. впали на 6,4%. Компанія заявила, що планує отримати близько 100,57 млрд ієн (993 млн дол.) за допомогою глобальної пропозиції акцій, а зазначену суму направить на інвестування свого головного заводу, що зробить останню більш конкурентоспроможним.

За підсумками торгів 5 лютого 2014 р. індекс Nikkei піднявся на 1,23% і склав 14180,38 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,47 ієни і склав на закритті фондових торгів 101,44 ієни/дол.