ua en ru

Фондові торги в Японії 6 грудня закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,81%

Фондові торги в Японії 6 грудня закрилися підвищенням індексу Nikkei на 0,81%. Котирування токійській біржі, "просіли" на початку торгової сесії, відвоювали свої позиції в результаті активної купівлі інвесторами акцій компаній - біржових "важковаговиків", таких як мобільний оператор SoftBank Corp.

Аналітики відзначають, що Японія стала одним з найбільш слабких азіатських ринків цього тижня: індекс Nikkei втратив 3,3% з 29 листопада, хоча до цього зріс за листопад на 9,3%. Така тенденція може пояснюватися чутливістю японських інвесторів до макроекономічних новин із США. Зокрема, до головної події цього тижня - ключовій доповіді з безробіття за листопад, який Міністерство праці США представить сьогодні в 15:15 за київським часом, за якими, впевнені аналітики, найпильнішим чином буде стежити Федрезерв США при визначенні своєї подальшої монетарної політики.

Повертаючись до новин компаній, варто відзначити, що акції мобільного оператора SoftBank Corp. зросли на 0,6% і випередили всі інші входять в індекс Nikkei компанії за обсягом здійснених за акціями оператора операцій. Тим часом, материнська компанія мережі одежних магазинів Uniqlo - японська компанія Fast Retailing - виявилася за цим показником на восьмій сходинці рейтингу, при тому, що її акції виросли в ціні на 1,2%.

Лідером зростання за підсумками торгової сесії стали цінні папери виробника напівпровідників та електронних вимірювальних приладів Advantest, які подорожчали на 6,1% після повідомлення ділової газети Nikkei про те, що вироблене корпорацією скорочення основних витрат і штату співробітників дозволить їй досягти порогу беззбитковості до кінця березня 2015 р.

Японські компанії-експортери завершили сесію в "зеленій зоні" на тлі вкотре ослаблої ієни. Котирування автовиробника Honda Motor піднялися на 1,2%, папери виробника електроніки Sony Corp. подорожчали на 0,8%, а акції Mazda Motor додали в ціні 1,3%. Концерн Toyota Motor завершив торговельну сесію нульовою динамікою котирувань.

За підсумками торгів 6 грудня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 0,81% і склав 15299,86 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,38 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,13 ієни/дол.