ua en ru

Фондові торги в Японії 7 квітня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,69%

Фондові торги в Японії 7 квітня 2014 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,69%, на тлі істотного просідання американських бірж та ослаблення позицій американських компаній технологічного сектора.

Фондові торги в Японії 7 квітня 2014 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,69%, на тлі істотного просідання американських бірж та ослаблення позицій американських компаній технологічного сектора.

Фондові торги в США 4 квітня завершилися в червоній зоні, де всі три індекси відзначилися відчутними втратами: високотехнологічний Nasdaq просів на 2,6%, тоді як індустріальний Dow та індекс широкого ринку S&P втратили близько 1%. Торгова сесія відкрилася підвищенням двох з трьох провідних індексів на тлі публікації даних по ринку праці США. Незважаючи на те, що макроекономічні дані виявилися слабкішими прогнозованих, вони все ж свідчили про продовження відновлення американської економіки, нехай і більш помірними темпами. Згідно з опублікованим звітом, безробіття збереглося на лютневому рівні 6,7%, тоді як фахівці очікували зниження показника до 6,6%. Кількість нових робочих місць в економіці США виявилося трохи нижче прогнозу.

Істотний вплив на хід торгів як в США, так і на інших торгових майданчиках мала негативна динаміка, продемонстрована котируваннями американських компаній технологічного сектора. Котирування японської телекомунікаційної корпорації SoftBank просіли на 4,6%. Папери компанії залишаються вельми чутливі до динаміки вартості акцій американських технологічних компаній, де відчутні втрати пояснюються прийдешнім IPO китайської компанії Alibaba, що працює в сфері інтернет-комерції. Раніше Alibaba заявила про намір провести IPO в США. Очікується, що компанія з Ханьчжоу проведе найбільше в історії США первинне розміщення паперів.

Під тиском ослабленого долара опинилися і великі японські експортери, традиційно зацікавлені в просіданні по відношенню до долара національної японської валюти - ієни.

Ринкова капіталізація Honda Motor Co. знизилася на 2,8%, папери Hitachi Ltd. подешевшали на 3,6%, а котирування Tokyo Electron Ltd. просіли на 2,6%.

Тим часом папери японської фармацевтичної компанії Daiichi Sankyo Co. піднялися в ціні на 3,3%. Приводом для цього стало повідомлення про придбання фармацевтичної Sun Pharmaceutical Industries індійського підрозділу Daiichi Sankyo Co. - Ranbaxy Laboratories Ltd.

За підсумками торгів 7 квітня 2014 р. індекс Nikkei знизився на 1,69% і склав 14808,85 пункту. Долар США знизився на 0,83 ієни, курс становить 103,04 єни за 1 дол.