ua en ru

Форекс: Ціни на нафту дещо зросли на даних Мінпраці США

Ціни на нафту дещо зросли в четвер, 26 грудня, відреагувавши таким чином на хорошу макростатистику з ринку праці США. Додатковою підтримкою для нафти стали зростання на ринках акцій Форекс, заворушення в Південному Судані і страйк нафтовиків у Франції.

Новини ринку Форекс. За підсумками торгів на IntercontinentalExchange в Лондоні лютневий контракт на нафту Brent подорожчав на 0,08 дол. і закрився на позначці 111,98 дол./бар. На New York Mercantile Exchange вартість ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI з постачанням в лютому зросла на 0,33 дол., до 99,55 дол./бар.

Чергові дані про ринок праці США вельми порадували гравців нафтового ринку, оскільки виявилися помітно краще прогнозів аналітиків Forex. Згідно зі звітом Міністерства праці США (US Department of Labor), на тижні до 21 грудня число американців, які вперше вийшли на біржу праці, скоротилося на 42 тис., до 338 тис. осіб. Аналітики очікували 345 тис.

Вісті з ринку праці сприятливо відбилися і на американському ринку акцій, що надало додаткову підтримку цінам на нафту. За підсумками четверга індекс широкого ринку S&P 500 виріс на 0,47%, індекс "блакитних фішок" Dow Jones - на 0,75%, високотехнологічний NASDAQ - на 0,28%. У Європі торги на фондовому ринку 26 грудня не проводилися.

По іншу сторону Атлантики учасники ринку нафти відігравали страйк у Франції. Співробітники заводів Feyzin, Gonfreville і La Mede, що належать французької нафтогазової компанії Total, страйкують два тижні через розбіжності з керівництвом про розмір заробітної плати. У четвер робітники заводу Feyzin прийняли рішення відновити роботу, проте два заводи, серед яких найбільший у Франції Gonfreville (247 тис. бар./день), як і раніше закриті.

Продовжують чинити ринку підтримку і новини з Південного Судану, де тривають зіткнення між урядом і повстанцями під керівництвом колишнього віце-президента країни Рієка Машара. Згідно з повідомленням міністра нафти країни Стівена Діеу Дау, у зв'язку з заворушеннями обсяг видобутку в нафтовидобувному регіоні - штаті Юніті - знизився на 45 тис. бар., до 200 тис. бар./день.

У п'ятницю, 27 грудня, в США виходять чергові офіційні дані про запаси нафти і нафтопродуктів. Згідно з очікуваннями аналітиків, дані Управління з енергетичної інформації США (EIA) покажуть скорочення запасів на 2,65 млн бар. "Якщо звіт покаже скорочення запасів, ринок нафти може досягти позначки 100 дол./бар. ", - вважає директор відділу ф'ючерсів Mizuho Securities USA Inc Боб Ягер. Між тим, згідно з даними Американського ринку нафти (API), опублікованими 24 грудня, запаси нафти в США минулого тижня зросли на 716 тис. бар.