ua en ru

Світові регулятори знайшли в онлайн-чатах свідоцтва змови трейдерів на валютному ринку

Міжнародне розслідування передбачуваних маніпуляцій на валютному ринку розкрило свідоцтва змови трейдерів провідних банків, який був спрямований на максимізацію прибутку або мінімізацію торговельних втрат, повідомляє Reuters з посиланням на ділові американські ЗМІ.

За інформацією джерел, близьких до розслідування, деякі докази були виявлені в електронному листуванні трейдерів в онлайн-чатах (chatrooms) - комунікаційних платформах, пропонованих такими компаніями , як Bloomberg і Thomson Reuters.

У поле зору розслідування потрапили кілька чатів, в тому числі , що носять назви "Картель" і "Бандитський клуб", де трейдери обмінювалися інформацією зі своїми колегами з банків -конкурентів. Регулятори підозрюють, що трейдери могли повідомляти один одному інформацію про заявки клієнтів на купівлю/продаж валюти і на основі цієї інформації погоджувати послідовність їх розміщення в інтересах власної вигоди.

Експерти відзначають, що обмін деякою інформацією трейдерами сам по собі не обов'язково є правопорушенням, і регуляторам ще належить довести, що ці дії узгоджувалися саме для того, щоб вплинути на котирування.

Ці свідчення надають серйозний оборот справі, спочатку ініційованій британським Управлінням з контролю за поведінкою учасників фінансових ринків у квітні ц.р. Пізніше Міністерство юстиції США також почало проводити відповідні перевірки, до яких приєдналися регулятори з Гонконгу, ФРН та Швейцарії.

Свою участь у валютному розслідуванні підтвердили такі банки, як UBS, Deutsche Bank, Barclays, Citigroup і JPMorgan , які вже тимчасово відсторонили від роботи співробітників, які фігурують у справі. Серед цих співробітників є і ті, хто донедавна входив до складу галузевого комітету, створеного під егідою Банку Англії для нагляду за здійснюваними в Лондоні валютними транзакціями.

Нагадаємо, в листопаді ц.р. повідомлялося, що банки JPMorgan Chase, Credit Suisse Group, Citigroup та інші розглядають можливість заборони використання чатів, побоюючись, що їх трейдери дійсно можуть використовувати їх для змови. У цей час регулятори вже пильно вивчали ці майданчики, оскільки саме спілкування на форумах фігурувало в п'ятирічному розслідуванні відносно маніпуляцій Лондонській міжбанківською ставкою пропозиції, або Libor, яке коштувало банкам майже 6 млрд дол., виплачених у вигляді штрафів регуляторам.

На даний момент також проводяться аналогічні перевірки щодо можливих порушень на ринках золота і деяких деривативів.