ua en ru

На Форекс: Пара євро/долар може відновити падіння

Як зазначає директор департаменту аналітики "Альфа-Форекс" Андрій Діргін, останній робочий день тижня знову пройшов під знаком ослаблення європейських валют. Євро на ринку Форекс знижувався до рівня 1,1113, хоча до закриття трохи відновив втрати і завершив тиждень в районі рівня 1,1200. Основний тиск на загальноєвропейську валюту, як і раніше надає рішення ЄЦБ про початок програми кількісного стимулювання. Додатковим розчаруванням для валюти стали і дані про ділової активності в промисловому секторі Німеччини, вийшли гірше очікувань. Фунт також оновив мінімум. Котирування пари на Форекс знижувалися до рівня 1,4950, причому відбувалося це на тлі досить сильного звіту про роздрібні продажі у Великобританії. Пара долар/ієна знову не змогла пройти рівень опору 118,70. У результаті до завершення дня долар втратив біля фігури. На американській сесії для цього з'явилися і об'єктивні причини у вигляді більш слабких даних звіту про ділової активності від Markit і звіту про продажі на вторинному ринку житла. Обидва вони виявилися нижчими за очікування, що навело на думку про те, що ФРС США все ж не стане поки поспішати з підвищенням ставки.

Сьогодні будуть опубліковані дані про ділові настрої в Німеччини від IFO. ZEW тижнем раніше продемонстрував вельми непогані цифри. Таким чином, якщо і цей звіт буде достатньо сильним, пара євро/долар на ринку Форекс може спробувати розвинути висхідну корекцію. Хоча сьогодні у євро є ще один фактор ризику у вигляді підсумків виборів у Греції. Перемога партії СІРІЗА (а після підрахунку 90% голосів саме вона лідирує) ставить під загрозу цілісність єврозони. І, якщо подібні побоювання будуть поширюватися по ринку, пара може відновити падіння, націлився на рівень 1,105 і далі 1,100.

Великобританія сьогодні не публікує значущих макроекономічних звітів. Тому можна припустити, що динаміка пари фунт/долар на Форекс багато в чому залежатиме від зовнішніх чинників і раніше сформованих настроїв. Якщо котирування зможуть закріпитися вище рівня 1,500, можна буде чекати зростання в район рівня 1,507. Але і це не дасть приводу говорити про перелом і чекати, що пара все ж почне стабільне зростання. Тим більше, що вже завтра будуть опубліковані дані про темпи зростання економіки країни в четвертому кварталі.

Пара долар/ієна на ринку Форекс продовжує утримуватися в діапазоні 117,30-118,70. Без додаткових каталізаторів пара, швидше за все, і продовжить у ньому утримуватися в найближчий день. Даних про торговий баланс Японії, які вийшли сильніше очікувань, відбивши більш суттєве звуження від'ємного сальдо, для прориву явно недостатньо. Хоча така динаміка свідчить про те, що дешева ієна вносить свій позитивний внесок у стан економіки.