ua en ru

Огляд EUR/USD на 20 листопада 2013 р

Євро на ринку Форекс наблизилося до опору 1,355 дол до 08:30 по київському часу середовища. Учасники торгів розпродають долар, після того як що йде з поста глави Федеральної резервної системи Бен Бернанке заявив 19 листопада, що ФРС буде дотримуватися ультрам'якої монетарної політики так довго, як буде потрібно, і її почнуть згортати не раніше, ніж з'явиться впевненість у стабільному зростанні ринку праці, передає Reuters.

Виступаючи в Національному клубі економістів, Бернанке також сказав, що, хоча економіка США домоглася значного прогресу, до цільових показників їй поки ще дуже далеко. Спадкоємиця Бернанке на посаді глави ФРС Джанет Йеллен підтримала його виступ у традиційно "голубиному" дусі.

"Я згоден з думкою моєї колеги Йеллен, висловленою на минулому тижні, що найвірніший спосіб виробити оптимальну монетарну політику - це зробити сьогодні все можливе для відновлення національної економіки", - підкреслив Бернанке.

Монетарна політика в США - це більше питань, ніж відповідей. І головний з цих питань - чи бачать у ФРС надування "бульбашки" на ринку акцій і боргових ринках? Звичайно, вигідно не помічати дуже високих цін, проте рано чи пізно програму QE доведеться скорочувати, і новий глава служби буде нести відповідальність за надто швидке зниження котирувань на цінні папери. Це зниження може породити проблеми не тільки у фондів, брокерів та інвестиційних банків, але й у класичних банківських організацій. І, мабуть, це головний виклик для Йеллен.

До 12:00 за київським часом валюта опустилася на позначку 1,352 дол. США. Тиск на євро і, відповідно, вплив на аналітику ринку Форекс, надали дані про ціни промвиробників з Німеччини.

Промислові ціни в Німеччині в жовтні 2013 р. знизилися на 0,2% порівняно з попереднім місяцем. Такі дані містяться в опублікованому в середу звіті Федеральної статистичної служби країни. Аналітики прогнозували, що показник в місячному численні не зміниться.

Порівняно з жовтнем 2012 р. промислові ціни в Німеччині в аналогічному місяці 2013 р. знизилися на 0,7% (очікувалося зниження на 0,6%). У вересні 2013 р. промислові ціни в місячному численні виросли на 0,3%, а в річному - скоротилися на 0,5%.

Дані статистики, опубліковані в Європі, неоднозначні. З одного боку, кризові країни демонструють пожвавлення, з іншого - країни-лідери, такі як Німеччина, навпаки, відчувають гальмування економіки. Про це побічно свідчить статистика промисловості, опублікована в середу. Як результат, євро на ринку Форекс опинився під тиском.