ua en ru

Ціна золота знижується на 17 грудня 2013 р

Ф'ючерси на дорогоцінні метали у вівторок на 06:00 за київським часом знаходилися на позначках: золото - 1239,8 дол./унція (-0,37%), срібло - 19,88 дол./унція (-1,06%), платину - 1359,4 дол./унція (-0,05%), паладій - 716,6 дол./унція (+0,03%).

Вартість дорогоцінних металів за підсумками торгів 16 грудня в Нью-Йорку змінилася різноспрямовано. Офіційні спотові ціни склали: на золото - 1241,7 дол./унція (+0,16%), срібло - 20,07 дол./унція (+1,45%), платину - 1368 дол./унція (-0,22%), паладій - 721 дол./унція (без змін).

На поточному тижні ми знову побачимо бічну торгівлю в золоті і сріблі, вважають аналітики. Початок минулого тижня ознаменувався різким рухом вгору цін золота і срібла - котирування без видимих причин підвищувалися більш ніж на 3,5%. Проте вже в другій половині сталося різке зниження золота і срібла до звичних діапазонів 1220-1240 дол./унція і 19,30 дол./унція відповідно. Зниження котирувань, яке мало місце в другій половині тижня, було обумовлено зростанням ймовірності початку скорочення програми викупу активів, що пов'язано з макроекономічною статистикою зі США, яка поки виявляється краще очікувань.

Минулий тиждень повністю підтвердила побоювання щодо різкого зниження ліквідності в торгівлі золотом і сріблом. Великі інвестори вийшли з цих активів, а поточна динаміка є результатом торгівлі спекулянтів. Очевидно, що ніхто зараз не набирає стратегічні позиції, може бути, навіть навпаки, інвестори намагаються вийти з інструменту, в якому не очікується активного зростання в середньостроковій перспективі.

Нове керівництво ФРС вступить на посаду вже в лютому. У зв'язку з цим зараз не варто очікувати активних дій від регулятора. Ситуація з інфляцією некритична (і навіть навпаки), чинний глава ФРС Бен Бернанке може утриматися від активних дій, надаючи таку можливість наступного чолі ФРС. Тому поточний тиждень ринок, найімовірніше, проведе в "боковику". Від ФРС не варто чекати ключових рішень, і це може посприяти короткострокового підвищення цін на дорогоцінні метали, однак згодом ціни знизяться.