ua en ru

Ціна на золото зросла 22 травня 2014 р

У четвер, 22 травня, на 07:00 за київським часом ф'ючерси на золото знаходилися на позначці 1292,08 дол./унція (+0,31%)

У четвер, 22 травня, на 07:00 за київським часом ф'ючерси на золото знаходилися на позначці 1292,08 дол./унція (+0,31%), срібло - 19,43 дол./унція (+0,45%), платину - 1476,6 дол./унція (+0,13%), паладій - 828,5 дол./унція (-0,29%).

Вартість дорогоцінних металів за підсумками торгів 21 травня в Нью-Йорку змінилася різноспрямовано. Офіційні спотові ціни склали: на золото - 1292,9 дол./унція (-0,19%), срібло - 19,49 дол./унція (без змін), платину - 1478,0 дол./унція (+0,48%), паладій - 831,0 дол./унція (+0,36%).

Свідченням зниження волатильності на ринку золота став той факт, що підписання ЄЦБ нової угоди про продаж золота привернув стільки уваги, вважають аналітики Deutsche Bank. Адже учасники попередньої угоди в останні роки майже не продавали золота, так що обмеження на продаж, що містяться в документі, були здебільшого формальними. На цей раз підписали угоду центробанки відверто заявили, що не мають планів продавати великі обсяги золота. Але все-таки було прийнято рішення не встановлювати обмеження на продаж 400 т на рік. Оскільки угода все одно має формальний характер, не було необхідності включати в нього цей пункт, відзначають багато спостерігачів. Однак деякі надмірно обережні скептики піддали сумніву цей крок, зазначивши, що якщо угода формально, то збереження обмежень не принесе ніякої шкоди. Той факт, що європейські національні центробанки на цей раз визнають необхідність залишити за собою право скинути частину золотих запасів у кількості, яка може перевищити обмеження попереднього золотого угоди, не узгоджується з поведінкою центробанків в останні кілька років, зазначають аналітики Deutsche Bank. У глобальному масштабі центробанки в останні кілька років були покупцями золота. І дійсно, тільки недавно Український національний банк оголосив, що частина пакету допомоги в 17 млрд дол., схваленого МВФ піде на поповнення золотовалютних резервів. Згідно з очікуваннями аналітиків Deutsche Bank, світові центробанки залишаться чистими покупцями золота.

Хоча деякі спостерігачі вбачають погані наміри зміну угоди про продаж золота, це не зробило ніякого тиску на ринок. Відсутність подальшого зниження в кінці минулого тижня вже вказує на те, що інвестори не надто потребують скорочення позицій напередодні вихідних. З тих пір змінилося мало. Тим не менш, аналітики Deutsche Bank вважають, що основний тренд веде до зниження цін, і на даний момент прогнозують зниження до 1258-1262 дол./унція. Верхній поріг стабільності на найближчий час залишається на позначці 1317 дол./унція. Це перешкода зараз захищено тимчасовим рівнем опору на 1305 дол./унція, підсумували аналітики.