ua en ru

В Європі фондові торги 28 лютого відкрилися боковим рухом провідних індексів

Фондові торги в Європі 28 лютого відкрилися боковим рухом провідних індексів з тенденцією до зниження котирувань.

Фондові торги в Європі 28 лютого відкрилися боковим рухом провідних індексів з тенденцією до зниження котирувань. З одного боку, на настрій європейських інвесторів позитивне враження справило відбулося напередодні виступ нового глави Федрезерву США Джаннет Йеллен, яке забезпечило зростання американських ринків, з іншого, - не найбільш сприятливі макроекономічні новини в Європі можуть негативно вплинути на хід торгової сесії.

Напередодні Йеллен виступила перед банківським комітетом сенату з піврічним звітом щодо монетарної політики, і виступ, в цілому, порадувало інвесторів. Вона висловила надію на те, що проводиться урядом країни бюджетна політика, яка передбачає серйозне урізання ряду витрат, не завдасть сильного збитку поступового відновлення економіки. Йеллен, тим не менш, зазначила, що даний підхід важливий і буде залишатися актуальним "ще досить тривалий час".

З побоюванням чекають європейські інвестори публікації попередніх даних щодо індексу споживчих цін єврозоні за лютий 2014р . Аналітики, опитані Reuters, очікують зниження інфляції до 0,7% в порівнянні з січневим темпом зростання цін на 0,8%. При цьому деякі експерти прогнозують, що інфляція може сповільнитися ще більше. "Існує ризик, який не можна заперечувати, в тому, що інфляція в єврозоні до загального здивування знизиться ще - до 0,6% у річному обчисленні", - заявив представник Credit Agricole.

Reuters зазначає, що третина опитаних їм економістів вважає цілком імовірним подальше зменшення ставки рефінансування Європейським центральним банком з нинішнього і без того мінімального рівня 0,25% за підсумками зустрічі 6 березня.

На корпоративному фронті варто зазначити звіт найбільшого німецького виробника медикаментів - компанії Bayer, яка повідомила про зростання свого чистого прибутку за підсумками 2013 р. практично на третину - до 3,19 млрд євро у зв'язку з рекордно високою виручкою (40,16 млрд євро). У той же час скоригований прибуток Bayer від ключових операцій скоротився на 3,1%, що призвело до падіння котирувань компанії на 1,6% на відкритті торгів. Однак станом на 13:30 мск котирування перейшли в "зелену" зону і ростуть на 0,7%.

Європейський авіаперевізник International Consolidated Airlines Group, утворений в результаті злиття British Airways та іспанської Iberia у січні 2011р., також відзвітував про своїх досить позитивних фінансових результатах за 2013р. Авіакомпанія повідомила, що повернулася до прибутку: її операційний прибуток без урахування разових факторів в минулому році склала 770 млн євро проти збитку в 23 млн євро в 2012 р. Втім, аналітики, опитані агентством Bloomberg, в середньому прогнозували прибуток на рівні 773 млн євро, і папери IAG в результаті дешевшають на 2,2%.

Також знижуються котирування французького банку Societe Generale (-0,4%). Причиною послужило повідомлення, що банк погодився виплатити 122 млн дол. американським регуляторам в рамках врегулювання справи, по якому банк звинувачувався у введенні в оману сумно відомих іпотечних агентств Fannie Mae і Freddie Mac під час операцій з іпотечними облігаціями - події, що передував кризі 2008 р.

Станом на 11:32 за київським часом 28 лютого 2014 р. британський індекс FTSE 100 знижується на 19,79 пункту (-0,29%) - до 6790,48 пункту, німецький DAX знижується на 14,16 пункту (-0,15%) - до 9574,17 пункту, французький CAC 40 втрачає 10,78 пункту (-0,25%) - до 4385,61 пункту, а швейцарський SMI росте на 7,97 пункту (+0,09%) - до 8478,87 пункту.