ua en ru

В Європі фондові торги 28 листопада відкрилися невеликим зростанням більшості провідних індексів

Фондові торги в Європі 28 листопада 2013 р. відкрилися зростанням основних індексів регіону в межах 0,2%. Найсильніше підвищується німецький індекс DAX - за інерцією від вчорашніх новин про створення коаліційного уряду в країні.

Напередодні вранці прийшло повідомлення про угоду між соціал-демократами СДПН і помірними консерваторами ХДС/ХСС з формування уряду Німеччини. Домовленість завершила важкі двомісячні переговори між двома найбільшими ворогуючими партіями ФРН. Новий кабінет може почати роботу вже в грудні 2013 р.

Експерти ринку сходяться на думці, що ті дані за угодою, які на даний момент відомі, говорять про екстенсивному характері економічної політики майбутнього уряду. Не маючи поки що інформації про інвестиційні плани, аналітики вважають, що увагу коаліційного кабінету буде зосереджено на використанні плодів успішної політики в минулому, ніж на проведенні структурних реформ. Вже ввечері 27 листопада 2013 р. стало відомо, що лідери СДПН, ХДС і союзного йому ХСС підписали коаліційну угоду, оформивши тим самим досягнуті кількома годинами раніше домовленості.

В Італії напередодні сенат проголосував за виключення зі свого складу екс-прем'єра країни Сільвіо Берлусконі. Ні в кого не було сумніву в тому, що лідер партії "Вперед, Італія!" позбудеться сенаторських повноважень: занадто сильно було прагнення "відсунути" його від влади як можна далі серед представників всіх політичних сил країни і навіть серед деяких членів його руху. На думку експертів ринку, виключення з сенату опального політика, звинуваченого в податкових махінаціях, дозволить ще більше зміцнити стабільність поточного уряду.

З макроекономічних новин сьогодні очікується кілька важливих доповідей по зоні євро. В 13:00 мск Європейський центробанк опублікує дані по нових кредитах, виданих приватному сектору у жовтні 2013р. У річному обчисленні у вересні показник знизився майже на 2%, експерти очікують, що така тенденція буде продовжена.

О 14:00 мск Єврокомісія надасть інформацію відразу за кількома індексами за листопад 2013 Серед них дані по діловому клімату, споживчого, промислового та ділового довірі, а також з економічних очікувань у єврозоні.

Цінні папери європейських банків торгуються переважно в "зеленій" зоні. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland зростають на 0,5%, акції Lloyds Banking підвищуються в ціні на 0,2%, а ринкова капіталізація Barclays збільшується на 0,3%. Акції французького Societe Generale дорожчають на 0,2%, котирування BNP Paribas ростуть на 0,3%, а ринкова капіталізація Credit Agricole знижується на 0,3%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 1,2%, а акції конкуруючого з ним Deutsche Bank ростуть в ціні на 0,3%.

Торги по паперах телекомунікаційних компаній Європи проходять з "боковим" різноспрямованим рухом. Котирування Vodafone знижуються на 0,1%, акції Telecom Italia додають у ціні 0,1%, котирування Orange зростають на 0,2%, а акції Deutsche Telekom дешевшають на 0,2%.

Станом на 10:45 за київським часом 28 листопада британський індекс FTSE 100 незначно знижується на 2,90 пункту (-0,04%) - до 6646,57 пункту, зате німецький DAX зростає на 15,58 пункту (+0,17%) - до 9366,71 пункту, французький CAC 40 виріс на 6,84 пункту (+0,16%) - до 4299,90 пункту, а швейцарський SMI піднявся на 2,49 пункту (+0,03%) - до 8248,17 пункту.