ua en ru

В Європі фондові торги 30 січня відкрилися боковим рухом індексів

Фондові торги в Європі 30 січня відкрилися боковим рухом індексів на тлі низьких обсягів торгів напередодні новорічних свят. Незважаючи на те, що на відкритті сесії провідні індекси європейського регіону перебували в "зеленій зоні", досить скоро вони перемістилися під "червоні прапори".

Крейг Эрлам, ринковий стратег брокерської компанії Alpari вважає, що інвестори очікують продовження недавнього тренд зростання біржових котирувань в січні 2014 р., однак в короткостроковій перспективі біржові результати, швидше за все, будуть досить скромними зважаючи свят і банківських канікул.

"Очікується, що торговельні обсяги будуть залишатися низькими протягом більшої частини, якщо не усього тижня, зважаючи банківських канікул. Обсяги здійснюваних транзакцій 30 і 31 грудня також будуть низькими, оскільки багато трейдерів прийняли рішення продовжити вихідні аж до кінця 2013 р.", - коментує ситуацію на ринках Эрлам.

Серед макроекономічних новин європейських ринків варто зазначити дані за обсягом роздрібних продажів в Іспанії з урахуванням сезонної корекції. В листопаді 2013 р. показник виріс на 1,9% в річному обчисленні. Переглянутий показник за жовтень 2013 р. знизився на 0,3% проти жовтня 2012 р. Нагадаємо, обсяги роздрібних продажів в Іспанії знижувалися кожен місяць протягом 3 років аж до вересня 2013 року, коли вперше за цей період було зареєстровано зростання, обумовлений побічним ефектом зростання податку на додану вартість у вересні 2012 р.

На фронті корпоративних новин в зв'язку з загальним очікуванням свята також не багато подій. Тим не менш, сьогодні стало відомо, що автовиробники - німецький автоконцерн BMW і японська компанія Toyota домовилися про створення спільної платформи з виробництва спортивних автомобілів. "Ми домовилися про створення спільного виробництва. Проте у контексті цієї угоди дуже важливо відзначити, що це будуть два абсолютно різних спортивних автомобіля, кожен з яких буде автентичний для свого бренду", - прокоментував цю новину директор з розвитку BMW Герберт Дисс. Ще на початку 2013 р. автоконцерни підписали угоду про співпрацю в різних сферах, в тому числі виробництво литивевых акумуляторів. Озвучене сьогодні угода продовжує засноване співробітництво брендів, а для акцій BMW воно принесло ще й "надбавку" до вартості акцій у розмірі 0,6%.

Цінні папери французького виробника медикаментів Sanofi, навпаки, втрачають у ціні на тлі повідомлення про те, що компанії не вдалося отримати схвалення американських регуляторів для лікарського препарату від розсіяного склерозу Лемтрада. Таким чином, французької компанії доведеться вгамувати свої амбіції по захопленню провідною частки ринку ліків від цього захворювання, який оцінюється в 20 млрд дол.

У банківському секторі Європи котирування акцій британського Royal Bank of Scotland знизилися на 0,06%, Lloyds Banking - на 0,5%, Barclays, навпаки, зростають - на 0,6%. Котирування акцій французького Societe Generale втратили в ціні 0,06%, BNP Paribas - 0,09%, Credit Agricole зросли на 0,2%. Ціни на акції Deustche Bank знизилися на 0,2%, Commerzbank виросли на 0,6%.

Станом на 11:30 за київським часом 30 грудня британський індекс FTSE 100 знизився на 2,93 пункту (-0,04%) - до 6747,94 пункту, німецький DAX - на 11,24 пункту (-0,12%) - до 9578,15 пункту, французький CAC 40 - на 2,30 пункту (-0,05%) - до 4275,35 пункту, а швейцарський SMI - на 15,56 пункту (-0,19%) - до 8206,34 пункту.