ua en ru

В Європі фондові торги 4 лютого завершилися переважно зниженням основних індексів

В Європі фондові торги 4 лютого завершилися переважно зниженням основних індексів.

Фондові торги в Європі 4 лютого 2014 р. завершилися переважно зниженням основних індексів на тлі новин про що не виправдали очікування корпоративних прибутках деяких компаній, у тому числі британського виробника напівпровідників і програмного забезпечення ARM Holdings і голландської телекомунікаційної компанії KPN.

Акції ARM впали на 6% після того, як стало відомо про невідповідність отриманого прибутку від ліцензійних відрахувань прогнозованими обсягами. "Ми більше не думаємо, що ліцензування є драйвером зростання прибутку ARM в майбутньому. В цілому, ці результати будуть підігрівати подальші побоювання щодо прибуток ARM від ліцензійних відрахувань", - йдеться в заяві аналітичної компанії Liberum.

Акції голландської KPN впали на 4,5% після повідомлень про скорочення виручки і, як наслідок, менший прибуток, ніж очікувалося раніше.

З 18% компаній на DJ STOXX Europe 600, вже надали свої звіти про прибутки, обсяги прибутку 45% компаній виявилися нижче очікуваних, і телекомунікаційний сектор підніс найбільше число негативних сюрпризів.

У банківському секторі справи йдуть краще: після того, як швейцарська фінансова компанія UBS відзвітувала про прибутку, що перевершило очікування, її акції виросли на 5,6%.

Також інвестори стурбовані падінням темпами економічного зростання в Китаї та згортанням програм стимулювання американської економіки Федеральною резервною системою (ФРС) США - ця стурбованість поширилася на найбільший фондові ринки країн, що розвиваються, деякі з яких зіткнулися з валютною кризою в січні ц.р.

Аналітики відзначають, що в результаті проблем у країнах з ринком, що формується грошові потоки надходять в Західну Європу, де спостерігається поступове економічне відновлення після боргової кризи єврозони. Приплив американських інвестицій на європейські ринки цінних паперів залишався активним у кінці січня на тлі масивного відтоку капіталів із країн.

За підсумками торгів 4 лютого 2014 р. британський індекс FTSE 100 знизився на 16,39 пункту (-0,25%) - до 6449,27 пункту, німецький DAX зменшився на 58,61 пункту (-0,64%) - до 9127,91 пункту, французький CAC 40 підріс на 9,70 пункту (+0,24%) - до 4117,45 пункту. Швейцарський індекс SMI впав на 14,49 пункту (-0,18%) - до 8092,53 пункту, нідерландський індекс AEX втратив 1,63 пункту (-0,42%) - до 382,00 пункту. Загальноєвропейський індекс "блакитних фішок" FTSEurofirst 300 за підсумками сесії знизився на 0,1% і досяг позначки 1272,30 пункту, що на 6% нижче його січневого максимуму.