ua en ru

В Європі фондові торги 9 квітня відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 9 квітня 2014 р. відкрилися зростанням провідних індексів.

Фондові торги в Європі 9 квітня 2014 р. відкрилися зростанням провідних індексів. Інвестори зберігають обережність після зниження ринків в два попередніх дні, а також на тлі напруженості на Україні. Однак після того, як американські фондові майданчики напередодні кілька відіграли втрачені позиції, це позитивно позначилося і на європейських біржах.

"Зараз існує кілька причин проявити обережність - це і початок сезону корпоративної звітності, щодо якого багато досить песимістично налаштовані, і тривалу кризу на Україні, який знову спалахнув на цьому тижні", - відзначає Крейг Эрлам, ринковий аналітик Alpari.

Чергова ескалація кризи українського сталася в минулі вихідні. Після почалися масштабних заворушень у Харкові та Донецьку американські власті звинуватили Москву в розпалюванні сепаратистських настроїв у східних областях України. Прес-секретар Білого дому Джей Карні заявив, що керівництво Штатів має докази підкупу сепаратистів Росією.

В Америці вже щосили йде сезон звітності. Першою за традицією представив свій звіт за січень-березень алюмінієвий гігант Alcoa. Продажі концерну трохи не дотягли до очікувань, однак прибуток майже вдвічі перевершила прогнози. Тепер прийшла пора звітувати банківського сектору. На цьому тижні квартальні дані представлять американські банки Jpmorgan Chase і Wells Fargo.

На корпоративному фронті сьогодні варто приділити увагу туристичному сектору, папери компаній в якому, в цілому зростають. Так, інвестори чекають даних за обсягом пасажиропотоку від німецького авіаперевізника Lufthansa сьогодні вдень, а поки його котирування підвищилися на 0,6%. Папери лоукостера Ryanair дорожчають на 3,30% після того, як банк Barclays підвищив рекомендації по акціях компанії до рівня "вище ринку".

Цінні папери європейських банків переважно дешевшають. Так, котирування британського Royal Bank of Scotland підвищилися на 0,8%, ринкова капіталізація Lloyds - на 0,9%, папери Barclays дорожчають на 0,2%. Котирування французького Societe Generale сьогодні досить волатильні і неодноразово з відкриття сесії підвищувалися і знижувалися, однак станом на 12:05 мск знижуються на 0,1%. Акції BNP Paribas також знижуються на 0,1%, у той час як ринкова капіталізація Credit Agricole зростає на 1,5%. Цінні папери німецького Commerzbank дорожчають на 1,8%, а акції Deutsche Bank - на 0,5%.

Станом на 12:15 мск 9 квітня 2014 р. британський індекс FTSE 100 зростає на 33,68 пункту (+0,51%) - до 6624,37 пункту, німецький DAX підвищується на 21,92 пункту (+0,23%) - до 9512,71 пункту, французький CAC 40 додає 15,00 пункту (+0,34%) - до 4439,83 пункту, а швейцарський SMI знижується на 1,63 пункту (-0,02%) - до 8421,73 пункту.