ua en ru

В Європі фондові торги 13 січня відкрилися зростанням провідних індексів

Фондові торги в Європі 13 січня відкрилися зростанням провідних індексів, які в черговий раз наближаються до своїх максимумів за останні 5,5 років. У фокусі уваги інвесторів - зростання котирувань провідних американських і азіатських торгових майданчиків, а також починаються публікації компаніями звітів про фінансові показники за підсумками IV кварталу 2013 р.

З одного боку, згідно опублікованому 10 січня доповіддю Мінпраці США, рівень безробіття в США в грудні 2013 р. знизився порівняно з попереднім місяцем і склав 6,7%, що є найнижчим значенням показника з жовтня 2008 р. - з початку гострої фази міжнародного економічного кризи. Аналітики очікували, що показник збережеться на рівні 7,0%. Однак середня погодинна оплата праці в США за грудень 2013 р. виріс на 0,1% в місячному численні, в той час як зростання, згідно з прогнозами, повинен був скласти 0,2%.

Самим же сильним розчаруванням для інвесторів став звіт про створення нових робочих місць в несільськогосподарському секторі економіки США, опублікований також 10 січня. Згідно йому, приріст робочих місць в грудні 2013 р. склав лише 74 тис., що виявилося в 2-3 рази менше очікуваного зростання показника.

На цьому тлі інвестори намагаються визначитися з подальшою політикою ФРС і передбачити, як відреагує Федеральна резервна система США на таку неоднозначну статистику.

"Ми все ще знаходимося у своєрідному безвиході, коли інвестори не можуть визначити, що ж буде більш ефективним для ринків акцій - позитивні макроекономічні показники чи продовження політики кількісного пом'якшення", - коментує ситуацію аналітик Alpari Крейг Эрлам.

"Все може змінитися протягом декількох тижнів, оскільки компанії почнуть публікувати дані про прибуток за IV квартал. І якщо гравці хочуть продовження ефектного зростання фондових ринків, то покращитися повинні будуть саме корпоративні показники", - додає він.

Для фінансового сектора нинішня сесія повинна стати позитивною, у зв'язку з рішенням світових регуляторів про пом'якшення нових правил, спрямованих на боротьбу з ризикованими активами на балансах банків з 2018 р. Регулятори пом'якшили планований ліміт кредитування для банків на тлі побоювань, що нова міра може нанести удар по фінансовій діяльності з низькою ризикованістю і скоротити кредитування.

На тлі цього повідомлення акції британського Royal Bank of Scotland піднялися в ціні на 1,8%, Lloyds Banking - на 0,7%, Barclays - на 2%. Котирування акцій французького Societe Generale виросли на 1,5%, акції BNP Paribas виросли в ціні на 0,8%, а Credit Agricole - на 1%. Акції Deustche Bank впевнено дорожчають - на 2,3%, котирування його конкурента Commerzbank - на 1,6%, котирування швейцарського UBS піднімаються на 2%.

Серед корпоративних новин варто відзначити заяву французького нафтового конгломерату Total, який повідомив про намір займатися розвідкою покладів сланцевого газу у Великобританії, приєднавшись до недавнього тренду світового енергетичного ринку. Total заявив про купівлю частки в розмірі 40% в двох ліцензіях на розвідку на сході Британії, в результаті французька компанія стає мажоритарним акціонером цих родовищ. Однак ринкова вартість Total знижується на 0,18%.

Акції німецького виробника цукру Suedzucker AG, навпаки, підскочили в ціні на 7% після підтвердження річного прогнозу з прибутку на 2014 р. Компанія очікує, що її виручка складе близько 7,6 млрд євро, а операційний прибуток - близько 650 млн євро.

Французький виробник мережевого устаткування Alcatel-Lucent додав ринкової вартості 3,8% після оприлюднення інформації про те, що компанія веде переговори про продаж свого комерційного підрозділу. Серед потенційних покупців називають Unify GmbH & Co. - спільне підприємство американського інвестиційного фонду Gores Group LLC і німецького технологічного гіганта Siemens AG, акції якого, до речі, дешевшають на 0,6%. Вартість підрозділи Alcatel, яке планується продати, оцінюється в 250 млн євро, в той час як його збиток за 2012 р. становить 12 млн євро.

Станом на 11:00 за київським часом 13 січня 2014 р. британський індекс FTSE 100 зростає на 6,67 пункту (+0,10%) - до 6746,61 пункту, німецький DAX підвищується на 16,39 пункту (+0,17%) - до 9489,63 пункту, французький CAC 40 виріс на 2,52 пункту (+0,06%) - до 4253,12 пункту, а швейцарський SMI виріс на 25,09 пункту (+0,30%) - до 8390,21 пункту.